Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chvění a hluk (KET / CHH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / CHH - Chvění a hluk, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základní pojmy z teorie chvění - charakteristické veličiny, relativní a absolutní chvění2) Rozdělení snímačů chvění. Charakteristiky chvění a rázu - periodické chvění. Náhodné chvění, prostředky pro popis průběhů.3) Přechodové jevy a ráz, časový průběh a Fourierovo spektrum. Odezva mechanických systému na chvění a rázy, činitel tlumení. Principy a vlastnosti snímačů chvění.4) Zařízení pro úpravu signálu snímačů chvění, integrační a derivační cleny, zesilovače. Snímač síly a impedanční hlava.5) Vlivy na nejistoty snímačů chvění. Prostředky a metody pro cejchování snímačů chvění. Současný stav norem v oblasti chvění a rázu, základní pojmy.6) Vlivy a cesty šíření chvění do těla člověka, mezní hodnoty, modelování. Měření mechanických soustav, analýza signálu, analýza systému. Analýza vidu kmitání, matematické modely, kmitočtové charakteristiky.7) Budiče chvění a rázu, měření budicí síly, nejistoty. Základní pojmy ve zvukotechnice, zvuk, hluk, funkce zvuku ve společnosti. Jednotky měření hluku, hladiny, počítání s decibely, prahové hodnoty.8) Akustický tlak, akustická rychlost, rychlost šíření zvuku. Akustický výkon, akustická intenzita. Šíření zvuku ve vzduchu, vliv vetru, vlhkosti, teploty9) Vliv překážky na šíření zvuku, odraz, ohyb, pohlcování zvuku. Akustické pole z hlediska pozorovatele (blízké, vzdálené, volné, odrazové, difúzní). Akustické zdroje, vyzařovací charakteristiky.11) Měření hladiny akustického tlaku, měřicí mikrofon. Zvukoměr - princip a blokové schéma. Frekvenční analýza zvuku, metody, analýza tónových složek.12) Měření akustického výkonu přibližnou metodou (z měření akustického tlaku). Určení akustického výkonu pomocí akustické intenzity, princip měření intenzity. Stavební akustika, šíření zvuku ve stavbách, vzduchová a kročejová neprůzvučnost.13) Snižování hluku ve stavbách. Hygienická legislativa, hodnocení hluku.

Získané způsobilosti

Studenti - vysvětlí měření hluku měřením akustického tlaku, - vysvětlí měření hluku akustickou intenzitou, - popíší metody a prostředky pro měření hluku, - identifikují vliv hluku a chvění na člověka,- porozumí měření vlastností mechanických soustav, - popíší moderní metody analýzy mechanických soustav, - klasifikují metodiku a použití budících soustav.

Literatura

Beran, Vlastimil. Chvění a hluk. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2010. ISBN 978-80-7043-916-6.Smetana, Ctirad. Měření hluku a chvění. 1. vyd. Praha : SNTL, 1974. Beran, Vlastimil; Girg, Josef; Tůmová, Olga. Měření neelektrických veličin. 1.vyd. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-158-2.Beran, Vlastimil; Tůmová, Olga. Měření veličin životního a pracovního prostředí. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 1996. ISBN 80-7082-248-1.

Požadavky

Zápočet udělen za účast na laboratorních cvičeních a za písemné zpracování zadaných úloh. Zkouškou jsou prověřovány teoretické a praktické znalosti nutné pro řešení úloh z oblasti měření chvění a hluku.

Garant

Doc. Ing. Vlastimil Beran, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Vlastimil Beran, CSc.Ing. Jan HrubýIng. Zuzana KabešováIng. Martin Sýkora, Ph.D.