Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dielektrické prvky a systémy (KET / DPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / DPS - Dielektrické prvky a systémy, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Dielektrika a izolanty, dielektrické obvody elektrických zařízení, jejich spolehlivost a zásoba bezpečnosti.2. Interakce látek a elektrického pole, polarizace dielektrika z makroskopického a mikroskopického hlediska.3. Lokální vnitřní pole v dielektriku, polarizace dielektrika a její druhy.4. Deformační polarizace, relaxační polarizace, model dvojité potenciálové jámy, iontová a dipólová relaxační polarizace.5. Migrační polarizace, prostorový náboj a jeho vliv na chování dielektrika, matematický popis chování nehomogenního dielektrika, Maxwell - Wagnerův model dielektrika.6. Dielektrikum ve statickém elektrickém poli.7. Dielektrikum ve střídavém elektrickém poli, dielektrická disperse, Cole-Cole diagram.8. Dielektrická absorpce, elektrická vodivost plynných izolantů.9. Elektrická vodivost kapalných izolantů, teplotní závislost vodivosti kapalných izolantů, Waldenovo pravidlo.10. Elektrická vodivost pevných izolantů, povrchová vodivost pevných izolantů.11. Dielektrické ztráty v plynných, kapalných a pevných dielektrikech.12. Elektrická pevnost plynných, kapalných a pevných dielektrik.13. Třídění izolantů a izolačních systémů podle teplotní odolnosti.Cvičení:1. Komponenty dielektrických systémů ? vodiče (označování vodičů), kompozitní materiály, drážkové izolace (NE, NEN, PE?), Nomex, výrobky Röchling, Kapton - seznam a souhrnný přehled.2. Praktické ukázky materiálů a katalogů materiálů uvedených v prvém cvičení.3. Izolační systémy VPI a Resin-Rich.4. Teoretická příprava měření Cole-Cole diagramu5. Praktické měření Cole-Cole diagramu 50 Hz až 300kHz (materiály lepenka, kartit, polymetylmetakrylát - Umaplex)6. Praktické měření Cole-Cole diagramu 300 kHz až 30 MHz (materiály lepenka, kartit, polymetylmetakrylát Umaplex)7. Hodnocení elaborátu (Cole-Cole diagram), průběhu cvičení a semestrálních prací, zápočet

Získané způsobilosti

Studenti: - znají fyzikální pohled na chování dielektrik a izolantů při jejich interakci s elektrickým polem, - popíší změny v chování těchto klíčových prvků elektrických zařízení při expozici provozními vlivy i vzájemné vazby mezi strukturou izolantů a okolními vlivy,- znají základní metody zjišťování charakteristických parametrů popisujících stavy a jejich změny u elektroizolačních materiálů.

Literatura

Mentlík, Václav. Dielektrické prvky a systémy. Praha : BEN - technická literatura, 2006. ISBN 80-7300-189-6.Poljak, F. Dielektriká a izolanty. ALFA Bratislava, 1983. Artbauer, Ján; Adamec, Vladimír; Šedovič, Juraj. Izolanty a izolácie. 1. vyd. Bratislava : Alfa, 1969. Petr, J. Struktura a vlastnosti materiálů II, Izolanty. [skripta]. ČVUT Praha, 1989.

Požadavky

100% ní účast na cvičeních, k zápočtu odevzdání a uznání semestrálních prací, elaborátů z měření Cole-Cole diagramu. Zkouška složená z písemné a ústní části.

Garant

Prof. Ing. Václav Mentlík, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Václav Mentlík, CSc.Prof. Ing. Václav Mentlík, CSc.Doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D.