Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská měřicí technika (KET / LMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / LMT - Lékařská měřicí technika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Rozdělení zdravotnické techniky.2. Diagnostické přístroje s grafickým výstupem /EKG, EEG, EMG/.3. Diagnostické přístroje s obrazovým výstupem /RTG, Sono, CT, MR/. Princip jednotlivých přístrojů.4. Použití v klinické praxi (RTG, Sono, CT, MR).5. Monitory vitálních funkcí, plicní ventilátory, anesteziologické přístroje.6. Funkční diagnostika, průtok plynů, spirometrie.7. Endoskopické vyšetřovací a operační přístroje, vybavení operačních sálů, vysokofrekvenční koagulace, operační mikroskopy.8. Speciální přístroje /akustické pro ORL/, /optické pro oční/.9. Onkologické ozařovací přístroje.10. Biochemické analyzátory.11. Hygienická měření /hluk, vibrace,osvit/.12. Přenos a zpracování dat v lékařské praxi.13. Význam klinického inženýrství, legislativa, metrologie a kontrola přístrojů.14. RezervaCvičení1. Seznámení s jednotlivými druhy zdravotnické techniky a její využití na jednotlivých klinikách a odděleních.2. Principy měření EKG, EEG, EMG.3. Jednotlivé systémy zobrazovacích metod a její využití v diagnostické praxi.4. Praktická ukázka na klinice zobrazovacích metod.5. Monitorování jednotlivých životně důležitých funkcí v klinické praxi při ohrožení života.6. Použití anesteziologických přístrojů při operačních programech.7. Návštěva anesteziologické a resuscitační kliniky a operačních sálů.8. Přehled endoskopické techniky a její rozdělení pro diagnostiku a operační výkony.9. Rozdělení techniky ve specializovaných oborech. Vyšetřování sluchu a rovnováhy, vyšetřování očí.10. Funkce ozařovacích přístrojů a jejich využití.11. Ukázka na klinickém pracovišti.12. Diagnostika pomocí biochemických přístrojů.13. Celkové shrnutí lékařské techniky.14. Rezerva

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- vysvětlit specifické požadavky na měřicí techniku v medicíně z hlediska bezpečnosti práce, životnosti a spolehlivosti, postavení technika v lékařské praxi.- vysvětlit základní metody měření na živých organismech, principy snímačů a metod pro měření EKG, EEG, krevního tlaku, průtoku krve, sonografie, vyšetřování sluchu, měření teplot, rentgenometrie a tomografie. - navrhnout způsob úpravy, zpracování a vyhodnocení signálů v časové a kmitočtové oblasti s využitím výpočetní techniky.

Literatura

Rozman, Jiří. Elektronické přístroje v lékařství. Vyd. 1. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1308-3.Lékař a technika. www stránky dle doporučení vyučujícího.

Požadavky

Zápočet: absolvování laboratorních cvičení a exkursí.Zkouška: písemná část ze základních znalostí, ústní část v rozsahu přednášek a cvičení.

Garant

Doc. Ing. Olga Tůmová, CSc.

Vyučující

Ing. Rudolf ŠormDoc. Ing. Olga Tůmová, CSc.Ing. Rudolf ŠormDoc. Ing. Olga Tůmová, CSc.