Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metrologie (KET / MET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / MET - Metrologie, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Stručný přehled historie měření a metrologie, organizace metrologie ve světě a v České republice, dělení metrologie, základní úkoly metrologie, zdroje aktuálních informací .2.Metody a prostředky etalonáže3.Úřední ověřování el. měřicích přístrojů s příslušenstvím, číslicových voltmetrů aj.4.Kalibrační postupy, určování intervalů ověřování a kalibrací el. měř. přístrojů.5.Metody a prostředky etalonáže odporu, indukčnosti a kapacity.6.Metody a prostředky etalonáže aktivních elektrických veličin, měření napětí a proudu.7.Metody a prostředky etalonáže neelektrických veličin (čas, teplota). neelektrických veličin (délka, hmotnost, svítivost).8.Schémata návaznosti9.Chyby a nejistoty, jejich stanovení u přímých a nepřímých měření.10.Veličiny, základní soustavy jednotek SI, zákonné měřicí jednotky (základní, odvozené, doplňkové, vedlejší) - ČSN ISO 31 (0-13), realizace jednotek (dělení etalonů)11.Metrologická pracoviště, prostorové podmínky, přístrojové vybavení, akreditace, autori- zace (ČSN EN řady 45 000), kvalifikace pracovníků, legislativní a technická dokumen- tace, Všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří (ČSN EN ISO/ IEC 17025), Směrnice pro vypracování příruček jakosti (ČSN ISO 10013)services12.Metrologie a řízení jakosti ve výrobním procesu a službách (ČSN ISO řady 9 000,10 000, 14 000),13.Požadavky na zabezpečování jakosti měřicího zařízení - metrologický konfirmační systém pro měřicí zařízení (ČSN ISO 100012-1) Zabezpečování jakosti měřicího zařízení - Směrnice pro řízení procesů měření (ČSN ISO 10012-2), Zákon č. 22/97 Sb. o technických požadavcích na výrobky a prováděcí nařízení vlády z hlediska metrologie, zákon č. 59/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku, Řád podnikové metrologie.Názvosloví v metrologii (ČSN 010115), Zákon o metrologii č. 505/90 Sb. ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 137/2002 s účinností od 1.7.2002, vyhlášky a vládní nařízení, kategorizace a evidence měřidel.(Zákony a vyhlášky, prováděcí předpisy, ČSN, PNÚ, MPM, TPM, Věstník ÚNMZ, Magazín ČSN, Metrologie, materiály ČMS)

Získané způsobilosti

Studenti - si pamatují vývoj a typy metrologií,- popíší organizaci státní metrologie,- vyjmenují legislativní dokumenty ČR z oblasti metrologie,- popíší systém podnikové metrologie,- vysvětlí činnost primárních a sekundárních etalonů základních veličin SI soustavy,- analyzují chyby a nejistoty měření.

Literatura

Boháček, Jaroslav. Metrologie elektrických veličin. 1.vyd. Praha : ČVUT, 1994. ISBN 80-01-01152-6.Fajt, Václav. Přesná měření elektrických veličin. Praha, 1979.

Požadavky

Zápočet: povinná cvičení, referáty nebo semestrální práce - odevzdat nejpozději v zápočtovém týdnuZkouška kombinovaná: část písemná a ústní

Garant

Doc. Ing. Olga Tůmová, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Olga Tůmová, CSc.Ing. Ilona GonováIng. Lukáš Kupka, Ph.D.Ing. Petr Netolický, Ph.D.Ing. Renata PalátováIng. Markéta Růžková