Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření neelektrických veličin (KET / MNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / MNV - Měření neelektrických veličin, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prostředky a metody pro měření neelektrických veličin pohybových (dráhy, rychlosti, zrychlení), silových (tlaků, momentů, chvění a hluku); tepelných (měření teplot s využitím různých fyzikálních principů, měření povrchových teplot - pyrometrie a termovizní technika, měření tepla - kalorimetrie a odebrané (dodané) teplo; průtočné množství a hladina (plynných, kapalných a sypkých látek); vlastnosti technických látek. Posluchači jsou seznamováni s vlastnostmi snímačů, jejich zapojením do měřicího řetězce, způsobem záznamu, zobrazením a vyhodnocením měřené veličiny. Jsou uvedeny metody pro snižování nejistot měření cejchováním snímačů, kompenzací rušivé veličiny, diferenciálním snímačem a filtrací.

Získané způsobilosti

Studenti - vysvětlí původ nejistot a možností jejich snížení nebo odstranění, - vysvětlí principy převodníků různých fyzikálních veličin na eleketrický signál, - popíší metody měření fyzikálních veličin, jejich zpracování, zobrazení a záznam.

Literatura

Beran, Vlastimil; Girg, Josef; Tůmová, Olga. Měření neelektrických veličin. 1.vyd. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-158-2.Beran, Vlastimil; Tůmová, Olga. Měření veličin životního a pracovního prostředí. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 1996. ISBN 80-7082-248-1.Beran, Vlastimil. Technická měření. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1991. ISBN 80-7082-036-5.

Požadavky

Absolvování laboratorních cvičení a vypracování elaborátů z měření. Úspěšné absolvování ústní zkoušky.

Garant

Doc. Ing. Vlastimil Beran, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Vlastimil Beran, CSc.Ing. Lukáš Kupka, Ph.D.Ing. Tomáš Langhammer