Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály v silnoproudé elektrotechnice (KET / MSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / MSE - Materiály v silnoproudé elektrotechnice, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Základní látkové systémy a jejich vlastnosti2. Formy existence látek3. Látkové vícesložkové soustavy4. Vodivost látek5. Vodivé materiály pro elektrická zařízení6. Speciální elektricky vodivé materiály7.Kontaktové materiály a spoje v elektrických zařízeních8. Interakce izolantů s vnějšími podmínkami9. Aplikace izolantů v elektrických zařízeních10. Makromolekulární materiály v dielektrických obvodech11. Izolační systémy pro silnoproudá zařízení12. Materiály pro magnetické obvody elektrických zařízení13. Životnost prvků elektrických zařízení a faktory mající klíčový význam pro její úroveňProgram cvičení:1. Úvod2. Frekvenční závislost ztrátového činitele a permitivity.3. Frekvenční závislost ztrátového činitele a permitivity.4. Teplotní a napěťová závislost ztrátového činitele a permitivity.5. Teplotní a napěťová závislost ztrátového činitele a permitivity.6. Měření absorpčních a resorpčních charakteristik. Měření izolačního odporu.7. Měření absorpčních a resorpčních charakteristik. Měření izolačního odporu.8. Měření elektrické pevnosti pevných látek. Ověření platnosti Waldenova zákona.9. Měření elektrické pevnosti pevných látek. Ověření platnosti Waldenova zákona.10. Měření ztrátového čísla Epsteinovým přístrojem. Měření odolnosti proti plazivým proudům.11. Měření ztrátového čísla Epsteinovým přístrojem. Měření odolnosti proti plazivým proudům.12. Zkoušky teplotní odolnosti izolantů.13. Zápočet

Získané způsobilosti

Studenti: - uvedou základní vlastnosti materiálů používaných pro výrobu elektrického, magnetického a dielektrického podsystému elektrických zařízení; - popíší principy vzniku elektrické vodivosti kovů a izolantů; - popíší principy vzniku dielektrických ztrát v izolačních materiálech; - popíší metody výroby slídového papíru a izolačních systémů Resin-rich a VPI; - popíší základní měřicí metody pro měření absorpčních a resorpčních proudů, pro měření elektrické pevnosti izolantů, pro měření ztrátového činitele v závislosti na napětí, frekvenci a teplotě, pro měření měrných magnetických ztrát.

Literatura

Mentlík, Václav. Diagnostika izolantů. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1986. Mentlík, Václav. Dielektrické prvky a systémy. Praha : BEN - technická literatura, 2006. ISBN 80-7300-189-6.Bouda, Václav. Vlastnosti a technologie materiálů. 1. vyd. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1996. ISBN 80-01-00976-9.Mentlík, Václav. Diagnostika elektrických zařízení. Praha : BEN - technická literatura, 2008. ISBN 978-80-7300-232-9.Hassdenteufel, Josef. Elektrotechnické materiály. 2. vyd. Bratislava : Alfa, 1978. Kučerová, Eva. Elektrotechnické materiály. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-940-0.Lipták, Jan; Matuchová, Marie. Fyzikální chemie. 1. vyd. dotisk. Praha : ČVUT, 1997. ISBN 80-01-01288-3.Hampl, Josef. Materiály pro elektrotechniku. 2. přeprac. vyd. Praha : ČVUT, 1996. ISBN 80-01-01544-0.Kraus, Ivo; Frank, Helmar; Kratochvílová, Irena. Úvod do fyziky pevných látek. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02286-2.

Požadavky

Uznání zápočtu: účast na cvičeních, odevzdání a uznání semestrálních prací. Zkouška složená z písemné a ústní části.

Garant

Doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D.Doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D.