Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie metod diagnostiky materiálů (KET / TMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / TMD - Teorie metod diagnostiky materiálů, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozdělení metod materiálového výzkumu2. Podstata a chování látek a soustav, chemické vazby a struktura3. Základní principy termodynamiky 1 (vnitřní energie, práce, entalpie)4. Základní principy termodynamiky 2 (entropie, Gibbsova energie a jejich význam)5. Využití termodynamických principů v materiálovém výzkumu6. Fázové rovnováhy v systémech, využití v materiálovém výzkumu7. Základy fotochemie, absorpce elektromagnetického záření látkou8. Použití metod využívajících absorpci záření v materiálovém výzkumu9. Základy chemické kinetiky, rychlost chemické reakce a její ovlivnění10. Stálost materiálů, podstata korozních dějů. Chování materiálů v různých prostředích11. Specifika koroze polymerů. Metody určování korozní odolnosti materiálů12. Teorie chování materiálů při mechanickém namáhání13. Teorie dalších metod materiálového výzkumu (NMR, rentgenová difrakční analýza, ...)

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- analyzovat základní problémy termodynamických pochodů a vytvořit matematický popis těchto dějů- orientovat se v problematice fotochemických reakcí a v diagnostických metodách, využívajících absorpce elektromagnetického záření látkou- charakterizovat korozní pochody u různých typů materiálů používaných v elektrotechnice a odhadnout vliv různých korozních činitelů na tyto materiály- využít získané poznatky v oblasti diagnostiky materiálů metodami strukturálních analýz a při studiu stárnutí materiálů

Literatura

Novák, Josef. Fyzikální chemie: bakalářský kurz. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005. ISBN 80-7080-559-5.Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.Ptáček, Luděk. Nauka o materiálu I. Brno : CERM, 2003. ISBN 80-7204-283-1.Ptáček, Luděk. Nauka o materiálu II. Brno : CERM, 2002. ISBN 80-7204-248-3.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění závěrečného písemného testu. Zkouška bude kombinovaná, student musí prokázat znalosti z přednášek i cvičení.

Garant

Doc. Ing. Eva Kučerová, CSc.