Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatická regulace pohonů (KEV / ARP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / ARP - Automatická regulace pohonů, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1.Vybrané partie teorie řízeníSyntéza regulačních obvodů s polovodičovými měniči a mikropočítačovými regulátory2.Matematický popis asynchronních a synchronních motorů. Prostorový vektor, Parkova transformace, matematický model motoru v různých souřadných systémech, stavový model.3.Výkonové obvody stejnosměrných pohonů ? vybrané statě. Reverzační usměrňovače, pulsní usměrňovače (střídavá síť), pulsní měniče (stejnosměrná trolej) - popis součinnosti výkonového obvodu se základními regulačními obvody.4.Struktury regulačních pohonů se ss motory s regulací proudu, rychlosti, polohy, momentu, výkonuAlgoritmy řízení, principiální schémata, podrobný popis přechodných jevů5.Výkonový obvod pohonů s asynchronním motorem, proudovým a napěťovým stří-dačem.Podrobný popis vlastností v režimu pohon a brzdění6.Skalární řízení pohonů s asynchronními motory. Odvození řídících algoritmů pro pohony bez čidla otáček a s čidlem otáček, algoritmů s omezením proudu. Zhodnocení vlastností v celém regulačním rozsahu.7.Vektorové řízení pohonů s asynchronními motory. Odvození řídících a regulačních algoritmů, strukturní schémata několika variant, zhodno-cení vlastností.8.Přímé řízení momentu asynchronních motorů. Odvození řídících a regulačních algoritmů, strukturní schémata 2 základních variant, zhodnocení vlastností.9.Regulace asynchronních motorů s vinutým rotorem ? vybrané stati. Odvození řídících a regulačních algoritmů, strukturní schémata známých variant, zhod-nocení vlastností, podrobný popis činnosti v režimu pohon a brzdění.10.Synchronní motor napájený polovodičovým zdrojem proudu (ventilový pohon)Diskuse možných způsobů komutace napájecího zdroje. Odvození řídících a regulačních algoritmů, strukturní schéma, zhodnocení vlastností.11.Synchronní motor napájený napěťovým střídačem, motor s permanent. magnetyOdvození algoritmů vektorového řízení, strukturní schémata, zhodnocení a popis vlastností12.Trakční pohony ? vybrané stati. Základní odlišnosti průmyslových a trakčních pohonů. Přehled trakčních pohonů se stejnosměrnými a asynchronními motory. Vybrané partie pohonů s asynchronním motorem a napě-ťovým střídačem.13.Přehled samobuzených kmitů vyskytujících se v elektrických pohonechObecná problematika vzniku samobuzených kmitů. Rozbor samobuzených kmitů vybraných pohonů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student připraven na projektování i vývoj moderních elektrických pohonů.

Literatura

Zeman, Karel; Peroutka, Zdeněk; Janda, Martin. Automatická regulace pohonů s asynchronními motory. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-350-7.Javůrek, Jiří. Regulace moderních elektrických pohonů. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0507-9.Zeman, K. Studijní texty na počítačové síti. Zeman, Karel; Spíral, Luděk. Automatická regulace v elektrických pohonech. Plzeň : VŠSE, 1987. Danzer, Jiří. Elektrická trakce I. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-633-9.Zboray, Ladislav; Tomko, Jaroslav; Ďurovský, František. Regulované pohony. Košice : Vienala, 2000. ISBN 80-88922-13-5.Brandštetter, P. Střídavé regulované pohony - moderní způsoby řízení. TU Ostrava, 1999. Zeman, Karel; Spíral, Ludvík. Automatická regulace v elektrických pohonech. II. část. Plzeň : VŠSE, 1987.

Požadavky

Získání zápočtu: Aktivní účast na laboratorních cvičení, odevzdání semestrálních prací.Zkouška: Ústní forma, znalosti odpřednášené látky, znalost vybraných partií studijní literatury.

Garant

Doc. Ing. Karel Zeman, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Karel Zeman, CSc.Ing. Martin Pittermann, Ph.D.