Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromechanika (KEV / EMCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / EMCH - Elektromechanika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy teorie elektromechanických přeměn. Možnosti využití elektrostatických polí o pro výkony miliwatty resp. mikrowatty.2. Pohyblivé systémy, energetická bilance a síly, aplikace na posuvný a otáčivý systém.3. Vícevinuťové systémy, otáčivé systémy, dynamické chování, rozdíly mezi stejnosměrným a střídavým napájením, pole v elektromechanických měničích.4. Transformátory, základní fyzikální principy vycházející z poznatků elektromechaniky5. Transformátory a cívky pro zvýšené kmitočty, výkon, kmitočet a rozměry, přenosové transformátory pro akustickou oblast, transformátory pro spínané zdroje.6. Trojfázové transformátory, úbytek napětí, ztráty a účinnost, porovnání problematiky malých a velkých transformátorů, autotransformátory.7. Asynchronní stroje jako vycházející z poznatků o transformátorech, náhradní schémata a provozní vlastnosti, základní konstrukční záležitost pro malé výkony.8. Momentová charakteristika, kružnicový diagram, řízení rychlosti, jednofázový motor, asynchronní dvoufázový servomotor9. Synchronní stroje a jejich obecný princip platný pro další speciální stroje jako krokové motory, pohony disků apod. Synchronní generátor jako záskokový zdroj.10. Synchronní stroj na síti, jeho řízení. Režimy synchronních motorů, synchronní motory s perm. magnety11. Stejnosměrné stroje, princip, vlastnosti, klasická e elektronická komutace, řízení rychlosti12. Speciální stroje, krokové motorky, motorky v počítačích (HD. CD, ventilátorky apod.). Motory pro domácí spotřebiče. Ultrazvukové motorky jako stroje s mechanickým přenosem síly.13. Lineární motory. Informativně mikromotory, akcelerometry a další mikroelementy.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni určovat vhodné měniče dle předpokládaného použití, vybrat z nabízených typů na trhu, resp. zadat požadavky výrobci. Umět identifikovat důvody nesprávných funkcí a vypočítat základní parametry potřebné pro danou aplikaci. Zvládnout základní měření na elektromechanických měničích.

Literatura

Bartoš, Václav. Elektrické stroje. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7043-444-9.Acarnley, Paul. Stepping motors : a guide to theory and practice. London : Institution of Electrical Engineers, 2003. ISBN 0-85296-029-8.Hanselman, Duane. Brushless permanent magnet motor design. 2nd ed. Cranston : The Writers Collective, 2003. ISBN 1-932133-63-1.Hruškovič, Ladislav. Elektrické stroje. 1. vyd. Bratislava : Slovenská technická univerzita, 1999. ISBN 80-227-1249-3.Hrabovcová, Valéria. Moderné elektrické stroje. 1. vyd. Žilina : Žilinská univerzita, 2001. ISBN 80-7100-809-5.Měřička, Jiří; Zoubek, Zdeněk. Obecná teorie elektrického stroje. 1. vyd. Praha : SNTL, 1973. Bašta, Jan; Chládek, Jaroslav; Mayer, Imrich. Teorie elektrických strojů. 1. vyd. Praha : SNTL, 1968. Bartoš, Václav. Teorie elektrických strojů. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7043-509-7.Faktor, Zdeněk. Transformátory a cívky. 1. vyd. Praha : BEN, 1999. ISBN 80-86056-49-X.

Požadavky

Znalost odpřednášené a doporučené látky, aktivní účast na cvičeních a zpracování laboratorních měření.

Garant

Ing. Vladimír Kindl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimír Kindl, Ph.D.Ing. Bohumír HánaIng. Vladimír Kindl, Ph.D.Doc. Ing. Bohumil Skala, Ph.D.Ing. Jan ŠobraIng. Jiří Zíka