Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrická trakce (KEV / ETR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / ETR - Elektrická trakce, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Trakční pohon, typy, vlastnosti a použití jednotlivých typů motorů v trakci, otáčkový poměr a jeho vliv na parametry vozidla, uspořádání trakčního pohonu, přenos momentu, uložení a odpružení motorů.2. Sériový trakční motor, jeho vlastnosti, charakteristiky, omezení, magnetizační charakteristika, vztahy pro moment a otáčky, otáčkové charakteristiky, vliv reakce kotvy.3. Stejnosměrné trakční systémy a jejich využití, stupňová regulace u stejnosměrných vozidel, řízení otáček a momentu stroje, reverzace, šentování, odporové spouštění, skupinové řazení, ztráty při rozjezdu, tramvajová brzda.4. Střídavá trakce se stejnosměrnými sériovými motory, základní schéma vozidel s diodovými usměrňo-vači, regulační trakční transformátor, náhradní schéma trakčního obvodu, vyhlazovací tlumivka a zvlnění, elektrické odporové brzdění.5. Cize buzený trakční motor a plynulá regulace, trakční charakteristiky u stupňové a plynulé regulace, vlastnosti při skluzu, řízení buzení.6. Pulzní regulace na trakčních vozidlech, snižovací a zvyšovací schéma, řízení odporu, pulzní stabili-zace v trakčních a pomocných obvodech, minimální doba sepnutí a rozepnutí, nosný kmitočet a jeho volba, vstupní filtr a hlediska jeho návrhu, rušení.7. Vozidla s pulzní regulací, základní schémata pro nízká napětí a 3 kV, pulzní stabilizace, plynulé šen-tování a cizí buzení u stejnosměrných vozidel, vstupní obvody a nabíjení vstupního filtru, ochrany.8. Elektrické brzdění do pevného a regulovaného odporníku, základní schémata vozidel pro rekuperaci, pulzní regulace při rekuperačním brzdění, vlastnosti odporové a rekuperační brzdy, nezávislá brzda.Střídavá tyristorová regulace, základní zapojení vozidel, porovnání s použitím diodového usměrňovače.9. Průběhy napětí a proudů řízeného usměrňovače, sériové zapojení řízených usměrňovačů, energetic-ké parametry, zapojení napájení kotev a buzení a jejich důsledky pro vlastnosti vozidel, vyšší harmonické a rušivé vlivy.10. Průběhy napětí a proudů řízeného usměrňovače, sériové zapojení řízených usměrňovačů, energe-tické parametry, zapojení napájení kotev a buzení a jejich důsledky pro vlastnosti vozidel, vyšší harmonické a rušivé vlivy.11. Napěťový střídač na vozidle, odporové brzdění a rekuperace, chlazení měničů, vyšší harmonické ve stroji a v napájecí síti, vstupní filtr, typická schémata vozidel napájených ze stejnosměrné sítě s různým na-pětím.12. Vstupní měniče pro vozidla s asynchronními trakčními motory s napěťovým a proudovým střídačem, vstupní měniče pro vozidla na 3 kV, pulzní usměrňovač a jeho vlastnosti, vyšší harmonické na střídavé stra-ně, rezonanční filtr, faktor výkonu.13. Vícesystémová vozidla, vozidla dvounapěťová stejnosměrná a střídavá, vozidla hybridní , bateriová a speciální.

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní způsoby řešení vozidel pro typické provozní účely, trakční a brzdové charakteristiky a uspořádání trakčního obvodu.Vysvětlí funkce a vymezí hlavní technické parametry základních součástí výkonového obvodu běžných vozidel.

Literatura

Danzer, Jiří. Elektrická trakce I. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-633-9.Danzer, Jiří. Elektrická trakce II. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-814-5.Bose, Bimal K. Modern Power Electronics : Evolution, Technology and Application. New York : IEEE Press, 1992. ISBN 0-87942-282-3.

Požadavky

Získání zápočtu: Odevzdání semestrální práce a dosažení předepsaného bodového ohodnocení souhrnného testu.Zkouška: Ústní forma, znalost odpřednášené látky, znalost vybraných partií studijní literatury.

Garant

Ing. Jaroslav Škubal, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Škubal, Ph.D.Ing. Jaroslav Škubal, Ph.D.