Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování elektrických strojů (KEV / MES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / MES - Modelování elektrických strojů, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam matematického modelování v teorii a navrhování elektrických strojů2. Přehled metod matematického modelování3. Teorie prostorových fázorů4. Použití prostorových fázorů v rovnicích elektrických strojů točivých5. Transformace souřadnicových systémů mezi statorem a rotorem elektrických strojů točivých6. Odvození rovnic pro matematický model asynchronního stroje7. Modelování ustálených stavů asynchronních strojů8. Modelování přechodných stavů asynchronních strojů9. Odvození rovnic pro matematický model synchronního stroje s hladkým rotorem10. Rovnice synchronního stroje s vyniklými póly11. Modelování ustálených stavů synchronních strojů12. Modelování přechodných stavů synchronních strojů13. Modely systémů s elektrickými stroji.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student dokáže:? Navrhnout vhodný matematický model asynchronního stroje, stroje dvojitě napájeného a synchronního stroje.? Modelovat stroj jako součást celého pohonného systému včetně případného napájení z měniče kmitočtu a jeho řízení.? Vyřešit přechodné děje strojů a celých systémů při rozbězích a poruchových stavech.? Stanovit proudová a momentová namáhání při těchto režimech.? Rozpoznat nebezpečné provozní a poruchové stavy.

Literatura

Měřička, Jiří; Zoubek, Zdeněk. Obecná teorie elektrického stroje. 1. vyd. Praha : SNTL, 1973. Štěpina, Jaroslav. Prostorové fázory jako základ teorie elektrických strojů. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1993. ISBN 80-7082-089-6.Close, Charles M.; Frederick, Dean K.; Newell, Jonathan C. Modeling and analysis of dynamic systems. 3rd ed. Hoboken : John Wiley & Sons, Inc., 2002. ISBN 0-471-39442-4.

Požadavky

Získání zápočtu: Vypracování a prezentace zadaných úloh. Umět analyzovat dosažené výsledky modelového řešení s ohledem na chování stroje v daném pracovním a nebo poruchovém režimu.

Garant

Ing. Vladimír Kindl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Bendl, DrSc.Ing. Vladimír Kindl, Ph.D.