Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroprocesorové řízení pohonů (KEV / MRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / MRP - Mikroprocesorové řízení pohonů, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mikroprocesorové regulátory: embedded aplikace, výkonová elektronika a elektrické pohony - základní úlohy a řešené praktické problémy.2. Volba vhodného mikroprocesorového regulátoru a základy práce s vybraným/novým procesorem. "Jak postupovat při výběru/návrhu mikroprocesorového regulátoru?"3. Aplikace v reálném čase - práce s přerušeními.4. Aritmetika pevné řádové čárky - část I. (tvorba algoritmu, datové typy, přesnost, základní matematické operace, problém přetečení a podtečení, volba referenčních/vztažných hodnot a vhodného datového formátu).5. Aritmetika pevné řádové čárky - část II. + porovnání s aritmetikou plovoucí řádové čárky.6. Základní periférie mikroprocesorových regulátorů - PWM a GPIO.7. A/D převodník. Softwarové ochrany a ladění aplikací. (vč. rozboru běžně používaných čidel proudů a napětí, úvod do problematiky vstupního filtru, simultánního vzorkování, atd.).8.dla polohy rotoru Čidla rychlosti a či- používané principy, způsob zpracování a využití informace o rychlosti a poloze rotoru.9. Základní bloky regulačních struktur - část I. - regulátory, goniometrické funkce, atd.10. Základní bloky regulačních struktur - část II. Postup při vývoji složitějších aplikací.11. Komunikační periferie regulátorů - komunikace mezi více procesory a komunikace s nadřazenou jednotkou (důraz na SCI, SPI, USB).12. CAN a používané aplikační vrstvy.13. Code verification a rapid prototyping (možnosti moderních simulátorů CCS a CW, využití MATLABu, atd.).

Získané způsobilosti

Studenti jsou po absolvování předmětu schopni: (i) zvolit nebo navrhnout vhodný mikroprocesorový regulátor pro danou aplikaci, (ii) navrhnout a sestavit libovolný algoritmus v plovoucí i pevné řádové čárce, (iii) navrhnout, sestavit a odladit libovolnou embedded aplikaci.

Literatura

Zeman, Karel; Peroutka, Zdeněk; Janda, Martin. Automatická regulace pohonů s asynchronními motory. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-350-7.Toliyat, Hamid A.; Campbell, Steven. DSP-Based electromechanical motion control. Boca Raton : CRC Press, 2004. ISBN 0-8493-1918-8.Javůrek, Jiří. Regulace moderních elektrických pohonů. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0507-9.Kuo, Sen M.; Gan, Woon-Seng. Digital signal processors : architectures, implementations, and applications. Upper Saddle River : Pearson/Prentice Hall, 2005. ISBN 0-13-035214-4.

Požadavky

Zápočet: Účast na laboratorních cvičeních a aktivní znalost látky probírané na cvičeních. Semestrální projekt.Zkouška: Kombinovaná - test (min. 50% bodů, žádná z otázek nesmí být zodpovězena na nula bodů) + ústní/praktická část.

Garant

Prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Glasberger, Ph.D.Prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D.Ing. Tomáš Glasberger, Ph.D.Ing. David Uzel, Ph.D.Ing. David Vošmik, Ph.D.