Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nízkofrekvenční rušení (KEV / NFR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / NFR - Nízkofrekvenční rušení, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, definice harmonických, proud, napětí a výkon v soustavách s polovodičovými měniči. Účiník, skutečný účiník.2. Harmonické proudy usměrňovačů. Amplitudový zákon.3. Harmonické proudy měničů kmitočtu s proudovým a napěťovým střídačem. Zobecněný amplitudový zákon.4. Harmonické proudy pulzních usměrňovačů a ostatních typů měničů. Společná činnost měničů v síti.5. Měření harmonických proudů a napětí6. Impedance sítě. Výpočty, modelování, vznik rezonance.7. Způsoby minimalizace harmonických napětí a proudů. Nechráněná a chráněná kompenzace. Filtry - návrh.8. Filtr jako prvek napájecí sítě. Dynamická kompenzace účiníku.9. Vliv měničů kmitočtu na napájená zařízení. Soustava měnič - kabel - motor. Odstraňování nepříznivých vlivů na motory.10. Druhy rušení. Způsoby přenosu rušení. Kompatibilní meze a úrovně. Zvláštnosti EMC u trakčních zařízení. Impedance v trakčních soustavách.11. Flicker - vznik, význam, měření. Aktivní filtry - paralelní a sériové.12. EMC a normy.13. Rezerva, nejnovější poznatky z konferencí a ÚOS EMC.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student dokáže:- provádět výpočty vyšších harmonických síťových proudů polovodičových měničů,- modelovat el. sítě pro výpočty impedance a harmonických napětí,- stanovit možnostmi minimalizace negativních účinků harmonických ,- navrhnout filtračně kompenzačního zařízení,- provádět měření harmonických dle norem,- posuzovat negativní vlivy měničů na napájená zařízení,- rozlišovat chování měničů v soustavě měnič - kabel ? motor- zajišťovat eliminaci účinků flickeru.

Literatura

Kůs, Václav. Nízkofrekvenční rušení. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-976-1.Kůs, Václav. Vliv polovodičových měničů na napájecí soustavu. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2002. ISBN 80-7300-062-8.Kůs, Václav. Elektrické pohony a výkonová elektronika. Plzeň : Západočeská univerzita, 2005. ISBN 80-7043-422-8.

Požadavky

Získání zápočtu: Aktivní účast na laboratorních cvičení, odevzdání semestrálních prací, úspěšné kontrolní testy.Zkouška: Ústní forma, znalosti odpřednášené látky.

Garant

Prof. Ing. Václav Kůs, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Václav Kůs, CSc.Doc. Ing. Pavel Drábek, Ph.D.Prof. Ing. Václav Kůs, CSc.