Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslová elektronika a mechatronika (KEV / PEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / PEM - Průmyslová elektronika a mechatronika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní struktura řízení v uzavřené regulační smyčce. Mechatronika - definice systému, zařazení. Multifunkčnost, nutnost týmové spolupráce a systémového myšlení. Řídící systém z pohledu ostatních systémů.2. Technika zapojování obvodů. Analýza funkce obvodu.3. Obvody se spínači. Logické funkce. Obvody se stykači. Obvody s časovými spínači.4. Definice základních bloků mechatronického systému. Snímače - požadavky. Druhy. Základní principy. Inteligentní snímače.5. Aktuátory - elektrické, pneumatické, hydraulické.6. Elektromechanické aktuátory.7. Mikrokontroléry v mechatronických systémech. Základní popis mikrokontrolérů.8. Základy programování mikrokontrolérů. Mikrokontroléry v řídících systémech.9. Základy řídící techniky. Druhy automatického řízení. Binární řízení. Číslicové řízení.10. Programovací automaty. Skladby a funkce, struktura. Programovací jazyk. Dokumentace programů. Řídící relé.11. Základy výkonové elektroniky. Pojem měnič. Druhy měničů. Bezkontaktní spínání.12. Manipulační systémy. Rozdělení manipulačních systémů. Kinematika. Programování. Senzorové navádění robotů.13. Základy elektromagnetické kompatibility. Nízkofrekvenční rušení. Vysokofrekvenční aimpulsní rušení. Normy EMC.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student dokáže orientovat v mechatronickém systému. Při následných specializovaných předmětech bude znát využití a spojení s dalšími částmi. Uvědomí si potřebu užití elektrických strojů, elektronických analogových, digitálních a spojovacích systémů pro řízený proces. Je si vědom užití kvalitní snímací a měřící techniky.Dokáže se orientovat v následných studijních oborech a specializacích.

Literatura

Isermann, Rolf. Mechatronic systems : fundamentals. London : Springer, 2003. ISBN 1-85233-693-5.Valášek, Michael. Mechatronika. Praha : ČVUT, 1995. ISBN 80-01-01276-X.Häberle, Heinz O.. Průmyslová elektronika a informační technologie. Vyd. 1. Praha : Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-86706-04-4.Schmid, Dietmar. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku. Vyd. 1. Praha : Europa-Sobotáles, 2005. ISBN 80-86706-10-9.

Požadavky

Požadavky na zápočet: účast na cvičení, naprogramování a odladění programu s pomocí mikrokontroléru nebo programovatelného automatuPožadavky na zkoušku: znalost probrané látky na přednáškách, zkouška písemná a ústní.

Garant

Prof. Ing. Václav Kůs, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Václav Kůs, CSc.Ing. Jan Michalík, Ph.D.Ing. Bedřich BednářIng. Petr BenešIng. Jiří BrychcínDoc. Ing. Pavel Drábek, Ph.D.Ing. Jiří Fořt, Ph.D.Ing. Marek HořanIng. Dušan JaníkIng. Martin JáraIng. Petr KamenickýIng. Tomáš Komrska, Ph.D.Ing. Tomáš Košan, Ph.D.Prof. Ing. Václav Kůs, CSc.Ing. Jan Michalík, Ph.D.Ing. Robert NedvědIng. Ladislav PoljakIng. Jaroslav SadskýIng. Martin Sirový, Ph.D.Ing. Marek StejskalIng. Luboš Streit, Ph.D.Ing. Jan ŠtěpánekIng. David Uzel, Ph.D.Ing. David Vošmik, Ph.D.Ing. Martin VotavaIng. Martin Zeman