Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Perspektivní směry v SE (KEV / PSSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / PSSE - Perspektivní směry v SE, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, přehled perspektivních oblastí v SE, objev supravodivosti.2. Supravodiče I. druhu, Meissnerův jev, rovnice Londonových.3. Supravodiče II. druhu, vlastnosti, stabilizace, vliv střídavého pole.4. Vysokoteplotní supravodiče, vlastnosti, ztráty.5. Chlazení supravodičů, základy kryotechniky.6. Supravodivé magnety, konstrukce a využití.7. Magnety s harmonickou proudovou vrstvou.8. Využití supravodivosti v energetice.9. Využití supravodivosti v točivých el. strojích a transformátorech.10. Supravodivost v měření a informatice. MHD zařízení.11. Provozní stavy MHD, využití v energetice.12. Principy vznášivé dopravy s využitím permanentních magnetů a supravodivosti.13. Lineární indukční motor se vznášivým účinkem.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student dokáže: popsat strukturu supravodivých materiálů I. druhu, II. druhu a vysokoteplotních. Porovnat vhodnost použití supravodivých materiálů pro dané účely. Určit energetickou úsporu při použití supravodivých materiálů. Popsat principy jaderné fúze a jaderného štěpení. Porovnat možnosti jaderné fúze a jaderného štěpení. Popsat magnetohydrodynamické zařízení a provést jeho výpočet. Porovnat řešení magneticky levitovaných dopravních prostředků. Provést výpočet magneticky levitovaného dopravního prostředku poháněného lineárním indukčním motorem se vznášivým účinkem. Porovnat možnosti jednotlivých druhů permanentních magnetů.

Literatura

Takács, Silvester; Cesnak, Ladislav. Supravodivosť. 1. vyd. Bratislava : Alfa, 1979. Buckel, Werner; Kleiner, Reinhold. Supraleitung : Grundlagen und Anwendungen. 6., vollst. überarb. und erw. Aufl. Weinheim : Wiley-VCH, 2004. ISBN 3-527-40348-5.

Požadavky

Získání zápočtu: Odevzdání semestrálních prací.

Garant

Ing. Karel Hruška, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Hruška, Ph.D.Ing. Karel Hruška, Ph.D.