Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavba elektrických strojů 1 (KEV / SES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / SES1 - Stavba elektrických strojů 1, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Indukované napětí elektrických strojů, výkonová a momentová rovnice2. Určení hlavních rozměrů, zákon podobnosti a růstu pro elektrické stroje3. Vinutí el. strojů - systematika stejnosměrných vinutí4. Systematika střídavých vinutí5. Zajištění vinutí proti silovému působení, magnetické obvody elektrických strojů točivých6. Návrh magnetických obvodů elektrických strojů točivých. Ztráty a účinnost elektrických strojů7. Výpočet synchronního stroje, návrh vinutí induktu8. Určení budícího magnetického napětí u strojů s hladkým rotorem9. Určení budícího magnetického napětí u strojů s vyniklými póly, zatěžovací charakteristiky synchronních strojů, návrh budícího vinutí10. Konstrukce synchronních strojů s vyniklými póly11. Konstrukce turboalternátorů12. Vodíkové a vodní chlazení turboalternátorů13. Rezerva

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student dokáže: Ze zadaných parametrů elektrického točivého stroje a případných dalších požadavků určit hlavní rozměry. Navrhnout vinutí kotvy včetně rozměrů drážek. Dimenzovat magnetický obvod a sestrojit charakteristiku naprázdno. Po výpočtu činných odporů a reaktancí u synchronních nebo stejnosměrných strojů navrhnout budící vinutí, u asynchronních strojů navrhnout rotor. Vypočítat se ztráty a účinnost a v případě potřeby sestrojit další provozní charakteristiky stroje. Na základě výsledků elektromagnetického návrhu a podle dalších požadavků předepsat konstrukční uspořádání jak celého stroje, tak i jeho základních prvků.Pro elektromagnetický návrh i pro konstrukční řešení dokáže používat příslušné počítačové podpory.

Literatura

RYBÁŘ, J., ČERVENÝ, J. Konstrukční tabulky k elektrickým strojům. VŠSE Plzeň, 1989. Kopylov, Igor Petrovič; Voženílek, Petr. Stavba elektrických strojů. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1988. Wiedemann, E.; Kellenberger, W. Konstrukce elektrických strojů. 1. vyd. Praha : SNTL, 1973.

Požadavky

Získání zápočtu: Odevzdání semestrální práce.Zkouška: Ústní forma, znalosti odpřednášené látky.

Garant

Doc. Ing. Josef Červený, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Josef Červený, CSc.Ing. Roman Pechánek, Ph.D.Doc. Ing. Josef Červený, CSc.Ing. Roman Pechánek, Ph.D.