Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář a měření z elektrických strojů (KEV / SMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / SMS - Seminář a měření z elektrických strojů, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, bezpečnostní předpisy, podmínky zápočtu2. Transformátor. Zapojení třech jednofázových jednotek. Měření při nesouměrném zatížení3. Transformátor. Trojvinuťový transformátor, různé varianty zapojení, měření naprázdno a nakrátko.4. Transformátor. Vyhodnocení měření naprázdno a nakrátko s ohledem na výpočet parametrů náhradního schématu. Výpočet napětí při zatížení a verifikace měřením.5. Transformátor. Paralelní chod transformátorů, metody zatěžování a provedení oteplovací zkoušky. Měření pomocí PC.6. Asynchronní motor. Zapojení pro rozběh Y-D pomocí přepínače a pomocí stykačů a časového relé. Zapojení pro rozběh Y-0-D, vlastnosti, užití. Měření pomocí PC.7. Asynchronní motor. Dynamické měření veličin při rozběhu a reverzaci stroje. Měření pomocí PC. Vyhodnocení měření s ohledem na získání parametrů náhradního schématu. Výpočet parametrů pro dané zatížení.8. Asynchronní motor. Měření zatěžovacích charakteristik a verifikace vypočtených hodnot. Měření pomocí PC.9. Asynchronní motor.Měření momentových a otáčkových pulzací při mechanickém zatížení pulzačním momentem v rámci jediné mechanické otáčky. Měření pomocí PC.10. Asynchronní motor. Metody stanovení začátků a konců vinutí při převinutí stroje, zapojení svorkovnice.11. Asynchronní motor. Jednofázový vícerychlostní motor. Zapojení vinutí a svorkovnice12. Asynchronní motor. Metody měření velmi malých skluzových rychlostí velkých asynchronních motorů.Praktické měření na stroji 45 kW v chodu naprázdno.13. Zápočtový týden

Získané způsobilosti

Studenti? interpretují princip činnosti transformátorů a elektrických strojů,? aplikují znalost měření ve stejnosměrných a střídavých 3f obvodech při samostatném zapojení elektrického obvodu a měřicích přístrojů,? načrtnou předložené stávající zapojení elektrického stroje a provedou rozbor elektrického pohonu, shrnou požadavky na něj kladené? uvedou vztahy potřebné pro vyřešení výpočtu, správně dosadí a vyčíslí výsledek,? v laboratorních podmínkách dané zapojení uvedou do provozu.

Literatura

Skala, Bohumil; Žížek, František. Měření a zkoušení elektrických zařízení : využití počítače pro řízení experimentů a sběr dat. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-306-X.Bartoš, Václav; Skala, Bohumil. Měření na elektrických strojích. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7043-447-3.

Požadavky

Získání zápočtu: Absolvovat všechna cvičení, odevzdat správně zpracované referáty. Aplikovat získané znalosti navrhnout zapojení stroje, prakticky provést jeho zapojení a v laboratorních podmínkách jej uvést do provozu. Zkouška: písemná a ústní forma, dokázat znalost odpřednášené látky. Umět aplikovat matematické vztahy na konkrétní příklady. Analyzovat předložené zapojení elektrického obvodu a rozhodnout o jeho vhodnosti použití k danému účelu.

Garant

Doc. Ing. Bohumil Skala, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Bohumil Skala, Ph.D.