Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z výkonové elektroniky (KEV / SVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / SVE - Seminář z výkonové elektroniky, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Analýza elektrického obvodu s výkonovými polovodičovými spínacími součástkami (řešení analytické, grafické a numerické včetně příkladů algoritmů použitelných pro realizaci programu pro PC, Eulerova metoda).3-5. Pulsní měniče (snižovací, zvyšovací, více kvadrantové zapojení, pulsní měnič odporu) - způsoby řízení, problematika zvlnění proudu, ukázkové výpočetní příklady.6-8. Střídače (napěťový střídač jednofázový a třífázový) - způsoby řízení, problematika modulace, ukázkové výpočetní příklady. Praktické aplikace - použití v el. pohonech, měniče kmitočtu (především nepřímé měniče kmitočtu s napěťovým meziobvodem).9-11. Usměrňovače (jednofázový a třífázový usměrňovač, můstkové a uzlové zapojení, symetrické a nesymetrické varianty) - způsoby řízení, problematika zvlnění proudu, ukázkové výpočetní příklady.12. Ukázkové simulace na PC vybraných typů měničů.13. Zápočty.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni vysvětlit a aplikovat znalosti o několika základních výkonových měničích.

Literatura

Vondrášek, František. Výkonová elektronika. Sv. 1, Přehled výkonových polovodičových součástek. 1.vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-136-1.Vondrášek, František. Výkonová elektronika. Sv. II, Měniče s vnější komutací. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-695-9.Vondrášek, František. Výkonová elektronika. Sv. III, Měniče s vlastní komutací a bez komutace. 2. vyd. Plzeň : ZČU, 2003. ISBN 80-7082-980-X.

Požadavky

Získání zápočtu: Aktivní účast na seminářích a vypracování vzorového referátu jednoduchého výkonového měniče.

Garant

Doc. Ing. Pavel Drábek, Ph.D.