Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkonová elektronika - vybrané statě (KEV / VES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / VES - Výkonová elektronika - vybrané statě, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Harmonické fázového napětí napěťových střídačů.ŠPM napěťových střídačů založené na vylučování vyšších harmonických.Referenční ŠPM napěťových střídačů (založené na koincidenci modulačního a pilového signálu).2. Polární řízení napěťových střídačů.Zpětnovazební ŠPM napěťových střídačů.3. Komutační obvody proudových střídačů.ŠPM proudových střídačů4. Střídače pro velká stejnosměrná napětí.5. Střídače pro velké proudy zátěže.Vstupní a výstupní filtry napěťových střídačů.6. Vstupní a výstupní filtry proudových střídačů.7. Klasická spojení přímých měničů kmitočtu.Maticové měniče.8. Účiník usměrňovačů. Sériová spojení usměrňovačů.9. Paralelní spojení usměrňovačů.10. Proudové pulsní usměrňovače.11. Napěťové pulsní usměrňovače.12. Vstupní filtr pulsního měniče. Vícefázová spojení pulsních měničů.13. Vícekvadrantová spojení pulsních měničů. Komutační obvody pulsních měničů informativně). Měkká komutace a rezonanční měniče.

Získané způsobilosti

Student bude ovládat analýzu a syntézu základních a moderních výkonových polovodičových měničů.Získá znalosti potřebné pro návrh řídících obvodů měničů.Získá znalosti potřebné pro návrh parametrů komponent (tlumivek, mezifázových transformátorů a kondenzátorů) výkonových obvodů s polovodičovými měniči.Naučí se obecným zásadám simulace systémů s polovodičovými měniči.Získá znalosti o měření v obvodech s polovodičovými měniči.

Literatura

Vondrášek, František. Výkonová elektronika. Sv. II, Měniče s vnější komutací. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-695-9.Vondrášek, František. Výkonová elektronika. Sv. III, Měniče s vlastní komutací a bez komutace. 2. vyd. Plzeň : ZČU, 2003. ISBN 80-7082-980-X.Vondrášek, František. Výkonová elektronika. Sv. 1, Přehled výkonových polovodičových součástek. 1.vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-136-1.Kůs, Václav. Výkonová elektronika. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1996. ISBN 80-7082-272-4.

Požadavky

Získání zápočtu: Aktivní účast na cvičeních, odevzdání zadaných prací, absolvování kontrolních testů.Zkouška: Kombinovaná forma.

Garant

Prof. Ing. František Vondrášek, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. František Vondrášek, CSc.Ing. Tomáš Glasberger, Ph.D.Ing. Jan Michalík, Ph.D.