Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dopravního inženýrství (KEV / ZDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEV / ZDI - Základy dopravního inženýrství, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dopravní systémy, charakteristika, historie. Specifika železniční dopravy. Železniční správy, mezi-národní instituce, základní předpisy. Železniční spodek a svršek. Kolejnice, pražce, upevňování kolejnic k pražcům, drobný spojovací materiál.2. Způsoby spojování kolejnic, druhy styků. Bezštěrkový svršek. Rozchody, rozšíření a zúžení rozcho-du. Klasifikace tratí - nápravový tlak, traťová rychlost, sklonové poměry.3. Výhybka, druhy výhybek. Křižovatky, křižovatkové výhybky, splítky, točny a přesuvny. Průjezd vozi-dla obloukem, teoretické převýšení v oblouku.4. Stavební převýšení v oblouku, nevyvážené zrychlení. Přechodnice, vzestupnice. Dělení kolejových vozidel. Hlavní části kolejových vozidel - pojezd, skříň, hlavní rám.5. Dvojkolí železničního vozidla - klasická koncepce - konstrukce a hlavní rozměry. Speciální kon-strukce dvojkolí, kola u nízkopodlažního vozidla. Ložiska. Pojezd podvozkový a bezpodvozkový, rozsochový a bezrozsochový.6. Základní druhy podvozků. Označování pojezdu trakčních vozidel. Mechanický pohon trakčních vo-zidel. Podélné a příčné uložení trakčního motoru. Přenos kroutícího momentu z trakčního motoru na dvojkolí - základní druhy.7. Tlumící a pružící prvky v pojezdu kolejových vozidel. Přenos tažných sil z podvozku na skříň trakč-ního vozidla. Základní rozměry kolejového vozidla. Spřahovací a narážecí ústrojí. Deformační prvky.8. Trakční mechanika - základní veličiny. Pohybová rovnice vlaku. Odpory - jízdní odpor, odpor oblou-ku, odpor stoupání. Koeficient rotačních hmot. Trakční výkon a práce.9. Adheze, prostředky k jejímu zlepšení. Jmenovitý výkon, jmenovitý bod trakčního vozidla. Trakční charakteristiky - stupňovitá a plynulá regulace.10. Základní koncepce vozidel elektrické trakce se stupňovitou a plynulou regulací. Způsob řízení vozi-del z hlediska jízdy vlaku. Numerické řešení jízdy vlaku po reálné trati.11. Návěstní soustava, hlavní typy návěstidel. Konstrukce mechanických a světelných návěstidel. Jed-nosvětelné a dvousvětelné návěsti. Trojznaký a čtyřznaký autoblok. Upozorňovadla.12. Exkurze do závodu ŠKODA Dopravní technika.13. Brzdy - dělení podle způsobu účinku a podle konstrukce. Tlaková a sací brzda, EDB, elektromagne-tická kolejová brzda. Tlaková brzda přímočinná a samočinná. Brzdná váha, brzdicí procenta. Stanice - zá-kladní druhy. Základní druhy vlaků, grafikon, sešitový jízdní řád.

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní pojmy týkající se drážní dopravy, a to jak dopravní cesty, tak i vozidel. Popíší základní konstrukční prvky kolejových vozidel. Dokáží aplikovat poznatky z trakční mechaniky na výpočty jízdy vozidel po dopravní cestě. Získají základní přehled o zabezpečovacích systémech používa-ných na železnici.

Literatura

Švejnoch, Vladimír. Teorie kolejových vozidel. 1.vyd. Praha : ČVUT, 1991. ISBN 80-01-00622-0.Jansa, František. Vozidla elektrické trakce : elektrická zařízení kolejových hnacích vozidel. Vyd. 1. Praha : NADAS, 1983. Jansa, František. Dynamika a energetika elektrické trakce. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství dopravy a spojů, 1980. Bek, Jindřich. Elektrické lokomotivy. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství dopravy a spojů, 1976.

Požadavky

Získání zápočtu: Dosažení předepsaného počtu bodů ze souhrnného testu.Zkouška: Ústní forma, znalost odpřednášené látky, znalost vybraných partií studijní literatury.

Garant

Ing. Jaroslav Škubal, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Škubal, Ph.D.Ing. Martin Janda, Ph.D.Ing. Jaroslav Škubal, Ph.D.