Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny elektrotechniky (KTE / DET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / DET - Dějiny elektrotechniky, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úsvit elektrotechniky2. Předklasická elektrodynamika3. Vznik klasické elektrodynamiky (M. Faraday, J. C. Maxwell)4. Matematické teorie elektromagnetismu5. Počátky teorie elektrických obvodů; Vývoj elektrického měření6. Elektromagnetické vlny; Vývoj sdělovací elektrotechniky7. Vývoj elektrických strojů8. Nikola Tesla a rozvoj silnoproudé elektrotechniky9. Dějiny silnoproudé elektrotechniky (T. A. Edison, Fr. Křižík)10. Vývoj matematiky do konce 16. století; Objev infinitesimálního počtu11. Hlavní rysy matematiky 19. století12. Dějiny inženýrského vzdělávání v elektrotechnických oborech13. Filosofické aspekty elektrotechniky (tvůrčí myšlení, intuice, hypotéza, teorie, společenská praxe)

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývoji poznatků o podstatě elektrických a magnetických jevů, o aplikaci těchto poznatků při vývoji přístrojů a zařízení sdělovací i energetické elektrotechniky, o vývoji českého i světového elektrotechnického průmyslu, o vývoji elektroinženýrského vysokého školství a o základech psychologie tvůrčí činnosti.

Literatura

Mayer, Daniel. Pohledy do minulosti elektrotechniky : objevy, myšlenky, vynálezy, osobnosti. 2., dopl. vyd. České Budějovice : Kopp, 2004. ISBN 80-7232-219-2.

Požadavky

Zápočet: 1. Vypracování a včasné odevzdání semestrální práce.2. Úspěšné napsání testu.

Garant

Ing. Petr Preuss, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Daniel Mayer, DrSc.Ing. Petr Preuss, CSc.