Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrodynamika pro diagnostiku a design (KTE / EDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / EDD - Elektrodynamika pro diagnostiku a design, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie elektromagnetického pole: matematické modely EMP a metody jejich řešení, okrajové úlohy pro potenciály, výpočty EMP v elektrických stojích, podél izolátorů ap., silové účinky EMP na části elektrických zařízení. Povrchový jev a vířivé proudy - fyzikální vysvětlení, kvalitativní posouzení, vliv kmitočtu. Metody pro kvantitativní určování vířivých proudů a jejich účinků (přídavné ztráty, elektrodynamické síly). Další část předmětu je věnována řešení sdružených problémů, zejména elektromagneticko-mechanických a elektromechanicko-tepelných.Z teorie elektrických obvodů jsou probrány typické obvody silnoproudé elektrotechniky se soustředěnými i s rozprostřenými parametry a metody jejich řešení. Základní vlnové jevy na jednoduchém vedení a na propojení dvou vedení. Rázové jevy na jednopolohové cívce, rozdělení napětí podél ní, aplikace na vstupní vinutí elektrických strojů

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s metodami pro analýzu složitějších elektrotechnických problémů, naučí se vytvářet matematické modely zkoumaných jevů a řešit je pomocí profesionálních programu.

Literatura

Hoole, S. Ratnajeevan H.; Hoole, P. Ratnamahilan P. A modern short course in engineering electromagnetics. New York : Oxford University Press, 1996. ISBN 0-19-507856-X.Kodali, V. Prasad. Engineering electromagnetic compatibility : principles, measurements, and technologies. New York : IEEE Press, 1996. ISBN 0-7803-1117-5.Mayer, D., Ulrych, B. Numerické řešení elektrických a magnetických polí. Přednášky - základní studijní materiál. Mayer, Daniel. Teorie elektromagnetického pole. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7082-826-9.Mayer, Daniel. Úvod do teorie elektrických obvodů. Praha : SNTL, 1981. Mayer, Daniel. Vybrané partie ze silnoproudé elektrotechniky. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-925-7.Benešová, Zdeňka; Mayer, Daniel. Základní příklady z teorie elektromagnetického pole. Plzeň : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-737-7.

Požadavky

Zápočet (všechna cvičení jsou povinná):- napsání 2 kontrolních testů (a 10 bodů) a získání minimálně 11 bodů - vypracování zadaných domácích prací přes server Faraday, - účast na cvičení v laboratoři a odevzdání výsledků v požadované formě do týdne po konání cvičení- aktivní účast na cvičení

Garant

Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.