Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrodynamika pro PE (KTE / EDPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / EDPE - Elektrodynamika pro PE, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je věnován aplikacím teorie elektromagnetického pole a teorie obvodů v nízkofrekvenční oblasti. Problémy z teorie elmag. pole: okrajové úlohy pro potenciály, vířivé proudy a skinefekt, a to se zřetelem na vyšetřování parametrů RLC přenosových soustav. Z teorie obvodů: problémy trojfázových soustav v ustáleném stavu (kompenzace, symetrizace, vliv vyšších harmonických), i v přechodných stavech (zkraty), dále metody analýzy nelineárních a parametrických obvodů, zejm. obvodů s polovodičovými prvky a posléze analýza jedno- i trojfázových obvodů s rozprostřenými parametry v ustálených i přechodných stavech (rázové jevy). Posléze jsou probrány metody vyšetřování sil v elektromagnetickém poli s aplikacemi na řešení sdružených problémů elektromagneticko-mechanických (aktuátory), dále systémy magnetické levitace a jejich využití v moderních transportních prostředcích.

Získané způsobilosti

Studenti umí - navrhovat a řešit složitější jednofázové i trojfázové elektrické obvody se soustředěnými parametry, jež mohou obsahovat i nelineární prvky,- orientovat se v problematice elektrických obvodů s rozprostřenými parametry a formulovat a řešit v této oblasti i složitější úlohy, - vytvářet složitější modely elektromagneticko-mechanických obvodů,- klasifikovat jednodušší sdružené úlohy s dominantním vlivem elektromagnetického pole a budovat jejich matematické modely.

Literatura

Mayer, D., Ulrych, B. Numerické řešení elektrických a magnetických polí. Mayer, D. Teoretická elektrotechnika 3. ZČU v Plzni. Mayer, Daniel. Úvod do teorie elektrických obvodů. Praha : SNTL, 1981.

Požadavky

Odevzdání správně vyřešené 1. a 2. semestrální práce a referátů z výpočtových cvičení.

Garant

Prof. Ing. Ivo Doležel, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Ivo Doležel, CSc.Prof. Ing. Ivo Doležel, CSc.Ing. Roman Hamar, Ph.D.