Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromagnetické vlny (KTE / EV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / EV - Elektromagnetické vlny, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vlnová rovnice - odvození, vlnová rovnice pro harmonická pole, energetická bilance, Poyntingův teorém, Poyntingův teorém pro harmonická pole.2. Elektromagnetické vlny v neohraničeném prostředí, rovinná homogenní vlna, diferenciální rovnice rovinné vlny, fázová rychlost a délka vlny, ekvivalentní hloubka vniku, energie vlny, vlnová impedance prostředí.3. Superpozice rovinných vln, polarizace elektromagnetických vln - lineárně, kruhově, elipticky polarizovaná vlna, pravotočivá a levotočivá polarizace.4. Vlny na rozhraní, odraz a lom rovinných vln na rozlehlém rovinném rozhraní, Snellovy zákony - zákon odrazu a zákon lomu, činitel odrazu a činitel prostupu, Brewsterův polarizační úhel, totální odraz, kritický úhel.5. Vlny ve vrstveném prostředí, popis mnohonásobných odrazů, maticová metoda, postupná transformace impedancí vrstev.6. Vedení elektromagnetických vln, klasifikace vedených vln, TEM vlny, TE a TM vlny, HE a EH vlny, příčné a podélné složky pole.7. Vlny ve vlnovodech, kovový vlnovod, dielektrický vlnovod, podmínka vedení vln, mezní kmitočet, mezní délka vlny, vid vedené vlny, dominantní vid.8. Vlny na vedení, koaxiální kabel, dvouvodičové vedení, mikropáskové vedení, telegrafní rovnice, bezeztrátové vedení, nezkreslující vedení, přizpůsobené vedení.9. Smithův kruhový diagram, normovaná impedance.10. Rezonátory, dutinové rezonátory, rezonanční kmitočet, rezonátor z části obdélníkového a kruhového vlnovodu.11. Vyzařování elektromagnetických vln, elementární elektrický zářič - Hertzův dipól, pole v blízké zóně, pole ve vzdálené zóně, výkon vyzářený dipólem, vyzařovací charakteristika.12. Elementární magnetický zářič, dipólový moment, vyzařování přímého vodiče konečné délky, vyzařování elementu plochy.13. Cylindrické a sférické vlny.

Získané způsobilosti

Studenti- aplikují poznatky a praktické zkušenosti získané z laboratorních měření na řešení různých úloh v oblasti telekomunikační techniky,- klasifikují elektromagnetické vlny do několika základních typů a stanoví podmínky jejich existence,- srovnají různé typy polarizace vln,- odvodí rovnice popisující šíření elektromagnetických vln a další výrazy nutné pro analýzu šíření vln při vysokých kmitočtech,- shrnou důsledky pronikaní elektromagnetických vln do různých materiálů,- sestaví základní typy zdrojů elektromagnetických vln s využitím metod výpočtu vyzařovaných vln pro základní typy zářičů,- rozpoznají a formulují zákonitosti šíření elektromagnetických vln při realizaci diplomové práce.

Literatura

Novotný, Karel. Elektromagnetické pole a vlny : teorie elektromagnetického pole II. Vyd. 2. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02429-6.Novotný, Karel. Vlny a vedení : přednášky. Vyd. 1. Praha : Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2005. ISBN 80-01-03317-1.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Účast a aktivní práce na teoretických cvičeních, na cvičeních v počítačové laboratoři a na cvičeních v EMC laboratoři. Písemné vypracování výsledků laboratorních úloh do stanoveného termínu a úspěšné napsání zápočtového testu.Požadavky na zkoušku:Znalost látky probrané na přednáškách, znalost problematiky probrané na teoretických a laboratorních cvičeních a úspěšné napsání zkouškového testu.

Garant

Ing. Roman Hamar, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Hamar, Ph.D.Ing. Roman Hamar, Ph.D.