Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace v elektrotechnice (KTE / MEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / MEL - Modelování a simulace v elektrotechnice, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah cvičení:1. Úvod do modelování, fyzikální, matematický a počítačový model. Opakování diferenciálních rovnic. Přehled využívaných softwarových nástrojů.2. Numerické řešení diferenciálních rovnic. Základy programování v jazyku Matlab.3. Řešení přechodných dějů prvního řádu v elektrických obvodech. RC obvod. Základy použití programu Simulink.4. Přechod mezi diferenciálními rovnicemi vyšších řádů a systémem rovnic prvního řádu. Přechodné děje vyšších řádů, RLC obvod, aplikace v mechanice.5. Numerické řešení soustav lineárních rovnic. Gaussova eliminace a základní iterační metody.6. Řešení složitějších obvodů převedením na soustavy lineárních rovnic. Použití komplexních čísel, obvody v harmonickém ustáleném stavu.7. Řízení komplexních systémů za pomoci programu Simulink.8. Model stejnosměrného motoru a jeho řízení.9. Modelování nelineárních prvků obvodu, různé metody aproximace funkcí. Lagrangeovy polynomy.10. Numericé řešení nelineárních diferenciálních rovnic, odhad chyby řešení, adaptivní metody. Nelineární systémy, chaos.11. Frekvenční analýza, algoritmus rychlé Fourierovy transformace a její využití při zpracování signálu.12. Závěrečný test.13. Odevzdání semninárních prací, udílení zápočtů.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni naformulovat a vyřešit základní problémy z elektrických a elektronických obvodů.Studenti jsou schopni pro dané problémy vybrat optimální metodu.Studenti umí posoudit možné zdroje chyb při numerickém řešení.

Literatura

Karban, Pavel. Výpočty a simulace v programech Matlab a Simulink. Brno : Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1448-3.Dema v programu Matlab (nabídka Help->Demos). Zahrnuje ukázky mnoha využití programů Matlab a Simulink. Tutoriály a videa na stránkách programu Matlab, např. http://www.mathworks.com/products/matlab/videos.html.

Požadavky

Úspěšné vyřešení zadaného projektu a jeho obhájení.Prokázání dobré znalosti probrané látky v rámci závěrečného testu.

Garant

Doc. Ing. Pavel Karban, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lukáš KorousRNDr. Pavel Kůs, Ph.D.Ing. František Mach, Ph.D.