Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostředky pro elektrotech. dokumentaci (KTE / PED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / PED - Prostředky pro elektrotech. dokumentaci, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět poskytuje studentům základní přehled a možnosti využití software v oblasti systémů pro CAD (se zaměřením na ProgeCAD, popř. AutoCAD) a obecně kreslicích programů zaměřených na vektorovou grafiku. Získané znalosti mohou využít studenti při vytváření technické dokumentace i prezentační grafiky. Předmět klade nároky na samostatnou tvůrčí činnost studenta.Přehled témat přednášek1. Úvod, cíle semináře, náplň přednášek a cvičení, podmínky udělení zápočtu. Grafická komunikace, význam informace, technická dokumentace v elektrotechnice, tradiční versus moderní počítačová forma dokumentace, počítačová podpora v inženýrské práci, HW a SW pro CAD, systémy pro CAD, vektorová a rastrová grafika, základní představení ProgeCADu, první spuštění ProgeCADu. Práce se soubory v ProgeCADu, použití příkazů, základní vlastnosti a nastavení prostředí.2. Kreslení objektů, možnosti práce s objekty, další parametry prostředí ProgeCADu (typy čar, měřítko). Uchopování objektů. Editace objektů v ProgeCADu (modifikace) - další způsoby výběru objektů, úprava vlastností objektů a další modifikace objektů.3. Hladiny, práce s hladinami. Typy čar a práce s nimi. Tvorba vlastního typu čáry, nastavení barev, nastavení a užití základních kreslících pomůcek. Konstrukční čáry, další pomůcky pro nastavení parametrů výkresu.4. Výkresový a modelový prostor, nastavení tiskárny a tisk výkresu. Kótování v ProgeCADu.5. Bloky a skupiny objektů. Uživatelské souřadné systémy. Úvod do 3D, 3D pohledy, rendering. Tělesa a operace s nimi.6. MS Visio, GoogleSketchUp, OpenFX, ProfiCAD.7. Konzultace, dotazy.Plán cvičení1. ProgeCAD, AutoCAD - nastavení prostředí, základní vlastnosti a parametry prostředí, kreslení 2D objektů.2. Možnosti práce s objekty, uchopování objektů.3. Editace objektů v ProgeCADu (modifikace), úprava vlastností objektů, hladiny.4. Kótování v ProgeCADu.5. 1. praktický zápočtový test. 3D pohledy, tělesa, editace těles.6. Výkresový a modelový prostor.7. Uživatelské souřadné systémy, 3D operace.8. Plochy, 3D plochy.9. Modifikace objektů, rendering.10. Tvorba 3D scény. Závěrečné opakování.11. 2. praktický zápočtový test.12. Složitejší objekty. Vyhodnocení testu, popř. náhradní a opravné testy.13. Udělování zápočtů, konzultace, dotazy.

Získané způsobilosti

Studenti dokáží zvolit vhodný postup a prostředky pro technickou dokumentaci. Umí vhodně aplikovat počítačovou podporu v inženýrské práci. Studenti umí rozpoznat vhodné použití vektorové či rastrové grafiky. Umí aplikovat možnosti systémů typu CAD v inženýrské práci.

Literatura

Píša, Zdeněk. AutoCAD 2000 : efektivně. 1. vyd. Brno : CCB, 1999. ISBN 80-85825-38-4.Poláček, Dušan. Technické kreslení podle mezinárodních norem III. pravidla tvorby výkresů a schémat v elektrotechnice. Ostrava : Montanex, 1995. ISBN 80-85780-28-3.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: * aktivní účast na cvičeních * úspěšné absolvování 1. a 2. praktického zápočtového testu - kreslení výkresu v ProgeCADu

Garant

Ing. Petr Kropík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Kropík, Ph.D.Ing. Petr Kropík, Ph.D.Ing. Lenka Šroubová, Ph.D.