Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spotřební elektrotech. a elektronika (KTE / SPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / SPE - Spotřební elektrotech. a elektronika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. přednáška: Charakteristika předmětu, náplň přednášek a cvičení, zadání samostatné práce, podmínky udělení zápočtu. Obecně o spotřební elektrotechnice.2. přednáška: Požadavky na přístroje spotřební elektroniky. Součástky, feromagnetické materiály, napájecí zdroje.3. přednáška: Audiovizuální technika, fyziologické aspekty.4. - 6. přednáška: Vlastnosti a principy funkce přístrojů spotřební elektroniky a elektroakustiky.7. přednáška: Vlastnosti a parametry zařízení výpočetní techniky.8. přednáška: Domácí elektrospotřebiče, elektrický ohřev a chlazení.9. přednáška: Pohonné jednotky, krokové motory. Světelná technika.10. přednáška: Eliminace negativních účinků spotřebičů na rozvodnou síť a životní prostředí. Jištění přístrojů, ochrana před nebezpečným dotykem. Elektromagnetická kompatibilita.11. přednáška: Hodnocení a zkoušení výrobků spotřební elektrotechniky.12. přednáška: Právní aspekty prodejních vztahů. Základy technického designu.13. přednáška: Rezerva.Cvičení:1. Spínání osvětlení z více míst. Parametry rozvodné sítě. Energie, výkon, efektivní hodnota.2. Bezeztrátová regulace výkonu.Metoda ortogonálních složek. Stímavač s triakem.3. Vzorec pro efektivní hodnotu triakově reg. napětí. Zářivky.4. Decibely, tabulka pro sek. veličiny.5. Lineární oscilátor. (Výchozí rovnice, obecné řešení, kořeny lambda a jejich geometrické místo.)6. Lineární oscilátor. (Určení konstant K, Eulerovy vzorce, součet goniometr. fcí, diskuse výsl., dekrement útlumu.)7. Zvuk: Vlnění, vlnová rovnice, Kmitočtový rozsah. Rychlost Vf a Va. Parametry pole. Huygensův princip. Pole, příklady na řešení.8. Příklady na řešení, závislost pole na poloměru. Citlivost reproduktorů. Výkon reproduktorů Sin-RMS-PMPO.9. Rozklad obrazu, formáty obrazu. Kolorimetrie.10.Práva spotřebitelů11.Test.12.Laboratorní měření13.Zápočet

Získané způsobilosti

Studenti rozeznávají vhodné součástky pro elektrotechnické aplikace, v závislosti na účelu použití. Orientují se v uváděných parametrech, konstrukcích a fyzikálních principech činnosti běžných přístrojů spotřební elektrotechniky. V základním rozsahu ovládají teorii zvukové techniky, dokáží mj. spočítat potřebný výkon ozvučovací soustavy a vybrat odpovídající reproduktory. Mají představu o šíření zvuku, významu jednotlivých oktáv i o hudebních tónových soustavách. Rozumějí základům kolorimetrie, v souvislosti s televizními a počítačovými displeji.

Literatura

Škvor, Zdeněk. Akustika a elektroakustika. 1. vyd. Praha : Academia, 2001. ISBN 80-200-0461-0.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:Vypracování semestrální práce, účast na cvičeních a exkurzi.Písemná a ústní zkouška.

Garant

Ing. Petr Preuss, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Preuss, CSc.Ing. Petr Preuss, CSc.