Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba aplikací pro mobilní zařízení (KTE / TAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TAM - Tvorba aplikací pro mobilní zařízení, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat přednášek1. Úvod. Základní principy jazyk Java - opakování. Práce s vlákny, spuštění, spolupráce, priority. Princip sdílení času.2. Synchronizace vláken. Ošetření kritických sekcí, hladovění, uváznutí. Tvorba démonů. Knihovny jazyka Java, jejich využití. Kolekce.3. Způsob práce s mobilními telefony, architektura, rozhraní. Architektura jazyka systému Android a principy fungování. Virtuální stroj.4. Základní části systému Android.5. Prostředí a životní cyklus. Možnosti a využití platformy Android pro různé typy mobilních zařízení.6. API, vývojové nástroje.7. Síťové funkce, trvalá úložiště.8. Grafické a zvukové možnosti mobilních zařízení.9. Java 8, nové vlastnosti. Profily Compact 1, 2 a 3 a jejich využití pro malé platformy. Raspberry Pi.10. Využití Java 8 na platformách typu Raspberry Pi.11. Tvorba GUI pro Raspberry Pi. JavaFX 8.12. Ovládání hardware Raspberry Pi. Sběrnice GPIO, kamera modul.13. RPi cluster - využití Rapsberry Pi pro paralelní výpočtyPlán cvičení1. Úvod. Obsah cvičení, potřebný software a postup instalace, internetové zdroje dokumentace a zdroje software. Založení nového projektu v IDE.2. Základy práce s vlákny, příklady jednoduché komunikace.3. Složitější příklady vláken, synchronizace.4. Jednoduchá mobilní aplikace.5. Tvorba komplikovanější mobilní aplikace, využití nástrojů vývojového prostředí, aplikace s formuláři.6. Tvorba komplikovanější mobilní aplikace - pokračování.7. Mobilní aplikace se síťovými funkcemi - principy.8. Příklad mobilní aplikace s grafickými a zvukovými možnostmi.9. Aplikace v Java 8 s využitím profilů Compact.10. Aplikace Java 8 na Rasperry Pi, vzdálené ladění aplikace na Raspberry Pi.11. GUI aplikace pro Raspberry Pi, využití JavaFX 8.12. Aplikace s připojenou nativní knihovnou s ovládáním GPIO sběrnice. Aplikace s kamera modulem.13. Paralelní aplikace pro výpočetní cluster.

Získané způsobilosti

Studenti si rozšíří znalosti získané v předmětu KTE/IT. Studenti dokáží vytvořit aplikaci pro mobilní zařízení - mobilní telefony (Android) a mini počítače Raspberry Pi. Studenti dokáží rozpoznat vhodné mobilní zařízení a využít odpovídající platformu pro vytvoření aplikace. Rozšiřuje schopnosti studentů o možnost řízení mobilních telefonů a obdobných zařízení s využitím jazyka Java (mobilní internetové aplikace, síťové aplikace, databáze a grafické aplikace).

Literatura

Pužmanová, Rita. Bezpečnost bezdrátové komunikace : jak zabezpečit Wi-Fi, Bluetooth, GPRS či 3G. Vyd. 1. Brno : CP Books, 2005. ISBN 80-251-0791-4.Topley, Kim. J2ME v kostce : pohotová referenční příručka. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. ISBN 80-247-0246-9.Žalud, V. Moderní radioelektronika. BEN, Praha, 2006. ISBN 80-7300-132-2.Pecinovský, Rudolf. Myslíme objektově v jazyku Java 5.0. Praha : Grada, 2004. ISBN 80-247-0941-4.Mahmoud, Qusay H. Naučte se Java 2 Micro Edition. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0444-7.Krejčiřík, Alexandr. SMS : střežení a ovládání objektů pomocí mobilu a SMS : GSM pagery a alarmy : princip použití, návody, příklady. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2004. ISBN 80-7300-082-2.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních.Zápočtový test.Vypracování semestrální práce s možnostmi:a) semestrální práce v rozsahu 10-12 stran, pojednávající o zajímavé novince či technologii v oblasti mobilních Java aplikací nebo serverových Java aplikací,b) projekt - program pro mobilní zařízení, včetně dokumentace (javadoc).Individuální zadání (lze i vlastní téma od studenta, po schválení vyučujícím).

Garant

Ing. Petr Kropík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Kropík, Ph.D.Ing. Petr Kropík, Ph.D.