Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická elektrotechnika 1 (KTE / TE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TE1 - Teoretická elektrotechnika 1, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza el. obvodů v ustáleném stavu včetně obvodů se vzájemnými indukčnostmi. Analýza přechodných jevů v el. obvodech. Dvojbrany, frekvenční charakteristiky, pasivní filtry. Trojfázové el. obvody. Obvody s rozprostřenými parametry. Úvod do problematiky nelineárních obvodů a periodických neharmonických obvodů. Základní principy syntézy pasivních elektrických obvodů.Týden - Program přednášky :1. Rekapitulace základních poznatků z UE.Zákl. metody analýzy elektrických obvodů (typy úloh a problémů).Napěťové, proudové a energetické poměry na pasivních L, C prvcích obvodu.Dynamické stavy v el. obvodech.Chování el. obvodu při změně podmínek ? přechodný jev, počáteční podmínky, stavové proměnné.2. Přechodné jevy v el. lineárních RLC obvodech 1. řádu (formulace rovnic, řešení, počáteční podmínky, ustálené stavy, časové průběhy veličin).3. Přechodné jevy v el. obvodech 2. řáduPřech. jevy v obvodech s harmonickými zdroji.4. Užití Laplaceovy transformace při řešení přechodných jevů v el. obvodech.5. Definice prvku "vzájemná indukčnost".Obvody se vzájemnými indukčnostmi, ekvivalentní zapojení.Analýza el. obvodů se vzájemnými indukčnostmi. (Metoda smyčkových proudů, metoda uzlových napětí aj.)6. Trojfázové soustavy, zapojení Y-Y a D-D, fázové a sdružené veličiny, fázorové diagramy.7. Výkony v trojfázových obvodech.Řešení nesouměrných stavů trojfázových obvodů metodou souměrných složek.8. Dvojbrany, charakteristické rovnice a parametry, spojování dvojbranů.Vlnové parametry dvojbranu.Kmitočtové charakteristiky el. obvodů (zobrazení v komplexní rovině, modulová a fázová frekvenční charakteristika, Bodeho aproximace)9. Elektrické filtry, reaktanční filtry (Zobelovy filtry, stanovení útlumové charakteristiky)10. Realizace nulových bodů a pólů imitančních funkcíObvody s neharmonickými periodickými signály, vyšší harmonické.11. Obvody s rozprostřenými parametryTelegrafní rovnice, vlnová impedance,ideální ?vedení?12. Vlnový charakter napěťových a proudových poměrů na vedení.Úvod do nelineárních elektrických obvodů.13. Analýza jednoduchých nelineárních elektrických obvodů.SHRNUTÍ - INFORMACE O ZKOUŠCE

Získané způsobilosti

Student ovládá metody řešení lineárních elektrických obvodů v přechodovém a ustáleném stavu. Umí základní vztahy a prostředky analýzy speciálních typů obvodů (trojfázové obvody, dvojbrany, filtry). Zná základy frekvenční analýzy elektrických obvodů a vlastnosti obvodů s rozprostřenými parametry.

Literatura

Myslík, Jiří. Elektrické obvody : příručka pro praxi a učebnice pro střední a vysoké školy. Praha : BEN, 1998. ISBN 80-86056-19-8.Benešová, Zdeňka. Elementární příklady z teorie elektrických obvodů. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7043-451-1.nullKotlan, Jiří. Syntéza elektrických obvodů 1. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1995. ISBN 80-7082-211-2.Benešová, Zdeňka; Ledvinová, Marcela. Základy elektrických obvodů v příkladech. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-640-0.

Požadavky

Požadavky na zápočet:- napsání 2 kontrolních testů a získání minimálně 55 % možných bodů,- zpracování 2 samostatných zadání formou referátu (přechodný děj v el. obv., trojfázový obvod),- aktivní práce při cvičeních.Požadavky ke zkoušce:Znalost odpřednášené a procvičené látky (pochopení teorie a principů a aplikační dovednosti na příkladech).Zkouška je převážně písemná (1. část test; 2. část teorie, definice,principy; 3. část příklady); ústní - (diskuse písemné zk., vysvětlení principů, definice pojmů a metod)

Garant

Doc. Ing. Jiří Kotlan, CSc.