Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická elektrotechnika 2 (KTE / TE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TE2 - Teoretická elektrotechnika 2, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Makroskopická teorie elektromagnetického pole na základě Maxwellových rovnic v integrálním a diferenciálním tvaru. Metody řešení stacionárních elektromagnetických polí s aplikacemi na výpočet parametrů obvodových prvků R, L, C, magnetických obvodů. Energie elektrického a magnetického pole, Poyntingův vektor, Jouleův zákon. Výpočet silových účinků elektrického a magnetického pole. Elektromagnetické pole v pohybujícím se prostředí, Faradayův indukční zákon. Fyzikální podstata povrchového jevu, úvod do teorie elektromagnetického vlnění. V rámci předmětu se posluchači naučí pracovat alespoň s jedním profesionálním programem pro analýzu elektromagnetických polí.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními zákony a jevy ve stacionárním elektromagnetickém poli a s možnostmi jejich matematického vyjádření. Osvojí si metody pro řešení jednodušších úloh, pro výpočet parametrů R,L, C a pro výpočet sil. Seznámí se se základními jevy v nestacionárním elektromagnetickém poli, zejména pak s využitím Faradayova indukčního zákona, s fyzikální podstatou povrchového jevu a elektromagnetického vlnění.

Literatura

Mayer, Daniel. Teorie elektromagnetického pole. 3., přeprac. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-826-9.Benešová, Zdeňka; Ulrych, Bohuš. Teorie elektromagnetického pole : příručka pro použití programu ve výuce. 2.vyd. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-320-8.Benešová, Zdeňka; Mayer, Daniel. Základní příklady z teorie elektromagnetického pole. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-818-8.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu z předmětuÚčast:Všechna cvičení jsou povinná.Semestrální práce:Během semestru budou zadány 2 semestrální práce (1 na serveru Faraday). Odevzdat lze pouze správně a řádně vypracované práce v termínu určeném vedoucím cvičení, po 30. 6. daného školního roku nebude možno semestrální práce odevzdat, čímž posluchač ztrácí možnost získat zápočet.Testy:Během semestru budou zadány 2 testy elementárních znalostí (10 otázek = 10 bodů). Pro udělení zápočtu je nutno získat alespoň 11 bodů z testů zadaných v průběhu semestru nebo 6 bodů ze závěrečného testu.Zkouška z předmětu TE2 má 2 části: písemnou a ústní.Pokud je písemná část hodnocena stupněm nevyhověl, pak se ústní zkouška již nekoná.

Garant

Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.