Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická elektrotechnika 2 pro KE,TE (KTE / TE2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TE2K - Teoretická elektrotechnika 2 pro KE,TE, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Porozumět řešení magnetických obvodů. Určit energie a síly v těchto obvodech. Obeznámit se s řešením stacionárních polí pomocí profesionálních programů. Porozumět řešení nestacionárního elektromagnetického pole pomocí Faradayova indukčního zákona.Studenti pochopí energetickou bilanci elektromagnetického pole použítím Poyntingova vektoru. Studenti se obeznámí s fyzikálním výkladem skinefektu.

Získané způsobilosti

Studenti umí řešit elektromagnetické pole pomocí integrálního tvaru Maxwellových rovnic. Rozlišují mezi základními typy stacionárních polí (elektrostatické, el. proudové, magnetické) , popíšou jejich vlastnosti a vypočítají základní parametry těchto polí. Vypočítají energie a síly v elektromagnetických obvodech. Jsou schopni řešit stacionární pole pomocí profesionálních programů a správně interpretovat výsledky. Aplikují Faradayův indukční zákon na řešení nestacionárního elektromagnetického pole. Studenti umí vysvětlit skinefekt.

Literatura

Mayer, Daniel. Teorie elektromagnetického pole. 3., přeprac. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-826-9.Benešová, Zdeňka; Mayer, Daniel. Základní příklady z teorie elektromagnetického pole. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-818-8.

Požadavky

Všechna cvičení jsou povinná. Během semestru bude zadána 1 semestrální práce (na serveru Moodle). Odevzdat lze pouze správně a řádně vypracované práce v termínu určeném vedoucím cvičení.Během semestru budou zadány 2 testy elementárních znalostí (10 bodů každý). Pro udělení zápočtu je nutno získat alespoň 11 bodů. V závěru semestru je možné psát opravný test (maximálně 2 opravné pokusy). Zkouška má 2 části - písemnou a ústní.

Garant

Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel Karban, Ph.D.Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. František Mach, Ph.D.Doc. Ing. Pavel Karban, Ph.D.Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. František Mach, Ph.D.Ing. Petr Polcar, Ph.D.Ing. Petr Preuss, CSc.