Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie elektromagnetického pole (KTE / TEMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TEMP - Teorie elektromagnetického pole, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Maxwellovy rovnice v integrálním a diferenciálním tvaru, jevy na rozhraní. Rovnice pro potenciály stacionárního elektromagnetického pole, formulace okrajových úloh, analytické řešení jednoduchých okrajových úloh, práce s profesionálním programem. Integrální výrazy pro potenciály, metoda zrcadlení. Metody výpočtu kapacit, odporů a indukčností, Energie stacionárního elektrického a magnetického pole. Síly v elektrickém a magnetickém poli.Nestacionární elektromagnetické pole: energetická bilance elektromagnetického pole, Poyntingův vektor. Povrchový jev - fyzikální výklad, elektromagnetické vlnění. Vlnové procesy na vedení.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s fyzikální podstatou elektromagnetických jevů, osvojí si základní metody pro jejich analýzu včetně práce s profesionálním programem. Získají přehled o základních jevech nestacionárního elektromagnetického pole o vlnových procesech na vedení.

Literatura

Přednášky z předmětu - základní studijní materiál. Mayer, Daniel. Teorie elektromagnetického pole. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7082-826-9.Benešová, Zdeňka; Mayer, Daniel. Základní příklady z teorie elektromagnetického pole. Plzeň : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-737-7.

Požadavky

Zápočet (účast na cvičení je povinná):- napsání 2 kontrolních testů (a 10 bodů) a získání minimálně 11 bodů - vypracování zadaných domácích prací přes server Faraday, - účast na cvičení v laboratoři a odevzdání výsledků v požadované formě do týdne po konání cvičení- aktivní účast na cvičeníZkouška:Znalost odpřednášené a procvičené látky (pochopení teorie a základních principů elektromagnetických jevů, schopnost formulovat jejich matematické modely a znalost základních metod pro analýzu elektromagnetického pole). Důležitá je schopnost aplikovat tyto poznatky na řešení konkrétních příkladů).

Garant

Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.Ing. Roman Hamar, Ph.D.Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. František Mach, Ph.D.Ing. David Pánek, Ph.D.Ing. Lenka Šroubová, Ph.D.