Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická elektrotechnika-vybrané statě (KTE / TEVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TEVS - Teoretická elektrotechnika-vybrané statě, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na předměty věnující se elektrickým obvodům z bakalářského stupně studia. Obsahuje vybrané partie z teorie obvodů se zřetelem na znalosti potřebné při analýze a návrhu lineárních filtrů.Harmonogram předmětu:Přednášky:1) Opakování základních pojmů z teorie elektrických obvodů, teorie dvojbranů, přenos, frekvenční charakteristiky. Metody řešení elektrických obvodů.2) Zobecněná metoda stavových proměnných, výpočet přenosové funkce složitějších dvojbranů a filtrů, použití zobecněné metody stavových proměnných pro obvody s aktivními prvky.3) Analýza signálů, matematický aparát, Fourierovy řady, Fourierova transformace, Diskrétní Fourierova transformace.4) LTI systémy matematický aparát, Laplaceova transformace, Z-transformace, popis pomocí obyčejných diferenciálních rovnic a diferenčních rovnic.5) Formulace úlohy syntézy filtrů, návrh frekvenčních filtrů, formulace požadavků na filtr, toleranční schéma filtrů, frekvenční normování, používané aproximace frekvenční charakteristiky.6) Návrh pasivních kmitočtových filtrů prvního a druhého řádu.7) Návrh pasivních kmitočtových filtrů vyšších řádů, kmitočtové výhybky, kmitočtové korektory, oscilátory, fázovací články.8) Aktivní filtry, filtry Sallen-Key, univerzální funkční bloky druhého řádu, syntetické prvky.9) Filtry se spínanými kondenzátory. Příklady integrovaných filtrů.10) Vzorkování a kvantování spojitého signálu, AD převod. Číslicové systémy, číslicové filtry, rozdělení číslicových filtrů.11) Filtry s konečnou impulzní odezvou (FIR).12) Filtry s nekonečnou impulzní odezvou (IIR).13) Netradiční realizace elektrických filtrů: krystalové filtry, filtry s povrchovou akustickou vlnou, mikrovlnné filtry.Cvičení:1) Teoretické cvičení - řešení dvojbranů, výpočty přenosů.2) Teoretické cvičení - příklady výpočtu přenosu elektrických a elektronických obvodů pomocí modifikované metody uzlových napětí.3) Modelování elektrických obvodů a filtrů v programu LTspice. Úvod do programu OpenModelica.4) Využití programu OpenModelica při: řešení soustav diferenciálních rovnic, zjišťování odezvy na jednotkový skok, impuls, harmonický signál. Modelování elektrických filtrů v programu OpenModelica.5)Laboratorní měření: Návrh a realizace pasivních kmitočtových filtrů.6)Laboratorní měření: Návrh a realizace aktivních funkčních bloků pro filtry a oscilátorů.7)Laboratorní měření: Návrh a realizace filtrů Sallen-Key.8)Modelování číslicových signálů a systémů v programu OpenModelica.9)Modelování a návrh číslicových filtrů v programu OpenModelica.10)Laboratorní měření - zpracování semestrální práce.11)Laboratorní měření - zpracování semestrální práce.12)Laboratorní měření - zpracování semestrální práce.13)Kontrola semestrálních prací. Zápočet.

Získané způsobilosti

Studenti- jsou schopni analyzovat elektrické obvody pomocí profesionálních programů a dokáží správně interpretovat výsledky- umí formulovat úlohu syntézy pro lineární elektrické filtry a to jak pasivní tak i aktivní- umí navrhnout a realizovat a odměřit elektrický filtr dle zadaných požadavků pro širokou třídu aplikací

Literatura

Martinek, Pravoslav; Hospodka, Jiří,; Boreš, Petr. Elektrické filtry. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02765-1.Dostál, Tomáš. Elektrické filtry : přednášky a numerická cvičení. Vyd. 1. Brno : Vysoké učení technické v Brně, 2004. ISBN 80-214-2561-X.Hájek, Karel; Sedláček, Jiří. Kmitočtové filtry. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2002. ISBN 80-7300-023-7.

Požadavky

- získání minimálně 60 % z celkového počtu bodů z testu v druhé polovině semestru - úspěšné vyřešení zadaného projektu - prokázání dobré znalosti odpřednášené a procvičené látky u kombinované zkoušky

Garant

Ing. David Pánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Hamar, Ph.D.Ing. David Pánek, Ph.D.Ing. David Pánek, Ph.D.