Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do elektrotechniky (KTE / UE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / UE - Úvod do elektrotechniky, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do teorie elektrických obvodů, časové průběhy veličin, střední a efektivní hodnota. Základní veličiny a principy (superpozice, ekvivalence). Základní zákony elektrických obvodů, topologická struktura obvodu, transfigurace. Výkon v ss obvodech, výkonové přizpůsobení. Základní metody analýzy: přímá aplikace Kirchhoffových zákonů, metoda smyčkových proudů, metoda uzlových napětí, metoda náhradního zdroje (Theveninova a Nortonova věta) Analýza obvodů s časově proměnnými veličinami, formulace obvodových rovnic. Obvody v harmonickém ustáleném stavu, symbolicko-komplexní metoda, fázorové diagramy. Výkony v obvodech s harmonickými průběhy, rezonance, rezonanční charakteristiky, činitel kvality.Trojfázové obvody, analýza jednodušších trojfázových obvodů a výpočet výkonu.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí formulovat rovnice obvodu pro okamžité hodnoty napětí a proudů i pro jejich fázory. Seznámí se se základními zákony a vlastnostmi lineárních elektrických obvodů v ustáleném stavu a s metodami pro jejich analýzu.

Literatura

Myslík, Jiří. Elektrické obvody : příručka pro praxi a učebnice pro střední a vysoké školy. Praha : BEN, 1998. ISBN 80-86056-19-8.Myslík, Jiří. Elektrické obvody řešené příklady : příručka pro praxi a učebnice pro studenty středních a vysokých škol. Praha : BEN, 1998. ISBN 80-86056-33-3.Benešová, Zdeňka. Elementární příklady z teorie elektrických obvodů. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7043-451-1.Přednášky z UE (základní studijní materiál!). Mayer, Daniel. Úvod do teorie elektrických obvodů. Praha : SNTL, 1981. Benešová, Zdeňka; Ledvinová, Marcela. Základy elektrických obvodů v příkladech. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-640-0.

Požadavky

Zápočet (účast na cvičení je povinná)- napsání 2 kontrolních testů a získání minimálně 50% bodů (při nesplnění této podmínky, získání min. 50% bodů ze souhrnného zápočtového testu)- zpracování 3 semestrálních prací v dané kvalitě a v daném termínu (server MOODLE) - aktivní práce studenta při cvičeních.Zkouška:Znalost odpřednášené a procvičené látky (pochopení teorie a základních principů analýzy elektrických obvodů, schopnost ji aplikovat na řešení konkrétních příkladů).

Garant

Doc. Ing. Jiří Kotlan, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Jiří Kotlan, CSc.Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. Josef ČeskýIng. Roman Hamar, Ph.D.Ing. Jindřich JansaIng. Pavel JarolímIng. Jan KacerovskýDoc. Ing. Jiří Kotlan, CSc.Ing. Lukáš Koudela, Ph.D.RNDr. Pavel Kůs, Ph.D.Jana KuthanováIng. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. Tomáš NazarčíkIng. Petr Polcar, Ph.D.Karel SlobodníkIng. Lenka Šroubová, Ph.D.Ing. Václav ŠtarmanIng. Lukáš Voráček