Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia elektrotechniky (KTE / USE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / USE - Úvod do studia elektrotechniky, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Funkce a jejich grafy pro elektrotechnické aplikace2. Komplexní čísla a algebraické operace s nimi, symbolicko-komplexní metoda3. Řešení algebraických rovnic a jejich soustav v el. obvodech4. Základní zákony elektrických obvodů5. Náhradní zapojení v elektrických obvodech (ekvivalence)6. Analýza lineárních elektrických obvodů v ustáleném stavu - Kirchhoffovy zákony7. Aplikace SKM v elektrických obvodech8. Analýza lineárních elektrických obvodů v harmonickém ustáleném stavu9. Derivace a integrál a jejich fyzikální význam v elektrotechnických aplikacích10. Elektrický náboj a elektrické pole, kapacita, energie.11. Elektrický proud, elektrický odpor, tepelné ztráty, vodiče, polovodiče, rezistor12. Magnetické pole, indukčnost, energie. Nestacionární magnetické pole, vzájemná indukčnost13. Závěrečná rekapitulace, kontrola prací, zápočet

Získané způsobilosti

Student se seznámí s fyzikálními principy v elektrotechnice a jejich aplikacemi v praxi. Získá přehled o praktické realizaci základních elektrotechnických součástek jako je odpor, kondenzátor a cívka. Dále si aplikačně osvojí užití potřebného matematického aparátu využívaného pro analýzu elektrických obvodů.

Literatura

Benešová, Zdeňka. Elementární příklady z teorie elektrických obvodů. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7043-451-1.Lepil, Oldřich; Šedivý, Přemysl. Fyzika pro gymnázia : elektřina a magnetismus. Praha : Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-202-3.Lepil, Oldřich. Fyzika pro gymnázia : Elektřina a magnetismus. Praha : Galaxie, 1993. ISBN 80-85204-20-7.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- 5 samostatných úloh (automatická oprava na serveru http://moodle.zcu.cz)- aktivní práce na semináři

Garant

Doc. Ing. Pavel Karban, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. Petr Polcar, Ph.D.