Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická elektrotechnika 2 (KTE / YTE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / YTE2 - Teoretická elektrotechnika 2, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Elektrické obvody - přechodné jevy v obvodech druhého a vyšších řádů, formulace soustavy stavových rovnic, přechodné jevy v obvodech buzených časově proměnnými zdroji, užití Laplaceovy transformace pro řešení přechodných dějů.Úvod do teorie nelineárních obvodů, charakteristiky nelineárních prvků, statický a dynamický parametr. Metody pro analýzu jednodušších nelineárních obvodů.Jevy na homogenním vedení - postupná a odražená vlna, parametry vedení, přizpůsobení.Úvod do teorie elektromagnetického pole: elektrostatické pole - výpočet rozložení pro jednoduchá symetrická uspořádání, potenciál, kapacita.Proudové pole, Jouleovy ztráty, výpočet odporu.Magnetické stacionární pole - výpočet rozložení pro jednoduchá symetrická uspořádání, indukčnost. Magnetické obvody.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí metody pro řešení přechodných jevů vyšších řádů včetně jejich počítačové simulace. Seznámí se s vlastnostmi a metodami pro analýzu jednoduchých nelineárních obvodů. Ve druhé části se seznámí se základními vlastnostmi stacionárního elektromagnetického pole a fyzikální podstatou elektromagnetických jevů. Seznámí se s analýzou jednoduchých polí a magnetických obvodů.

Literatura

Přednášky z předmětu. Mayer, Daniel. Teorie elektromagnetického pole. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7082-826-9.Mayer, Daniel. Úvod do teorie elektrických obvodů. Praha : SNTL, 1981. Benešová, Zdeňka; Mayer, Daniel. Základní příklady z teorie elektromagnetického pole. Plzeň : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-737-7.Benešová, Zdeňka; Ledvinová, Marcela. Základy elektrických obvodů v příkladech. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-640-0.

Požadavky

Zápočet (všechna cvičení jsou povinná):- napsání 2 kontrolních testů (a 10 bodů) a získání minimálně 6 bodů z EO a 5 bodů z EMP, - vypracování 2 semestrálních prací přes Moodle, - účast na cvičení v laboratoři a odevzdání výsledků v požadované formě do týdne po konání cvičení.Zkouška:Znalost odpřednášené a procvičené látky (pochopení teorie a základních principů analýzy elektrických obvodů, schopnost ji aplikovat na řešení konkrétních příkladů). Znalost základních úloh z teorie stacionárního elektromagnetického pole.

Garant

Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.Doc. Ing. Pavel Karban, Ph.D.Ing. Václav Kotlan, Ph.D.Ing. David Pánek, Ph.D.Ing. Petr Polcar, Ph.D.Prof. Ing. Zdeňka Benešová, CSc.Ing. Roman Hamar, Ph.D.Ing. Václav Kotlan, Ph.D.Ing. Lukáš Koudela, Ph.D.Ing. Marcela Ledvinová, Ph.D.Ing. František Mach, Ph.D.Ing. David Pánek, Ph.D.Ing. Petr Polcar, Ph.D.Ing. Lenka Šroubová, Ph.D.