Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Americká literatura 19. a 20. století (KAJ / AML19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / AML19 - Americká literatura 19. a 20. století, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Orientační témata přednášek:1. Americká gotika: Brockden Brown a Edgar Alan Poe2. Transcendentalismus: Ralph Waldo Emerson a David Herbert Thoreau3. Pozdní romantismus: Nathaniel Hawthorne, Herman Melville4. Zrod moderní poezie: Walt Whitman a Emily Dickinson5. Mark Twain, the Tall Tale, Local Color6. Realismus v díle Williama D. Howellse a Henryho Jamese7. Naturalismus: Frank Norris, Stephen Crane, Theodore Dreiser, Jack London8. Afro-americká literatura, Harlemská renesance

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- popsat signifikantní rysy literárního, kulturního a společenského vývoje na území USA v 19. a 20. století z hlediska žánrové, kulturní a etnické různorodosti,- rozpoznat chronologická a intelektuální specifika vzniku amerického románu, - identifikovat americkou literární legendu v díle J.F. Coopera,- vysvětlit kategorii gotična a podstatu transcendentalismu, - objasnit termín pozdní romantismus,- rozlišit regionalismus od realismu a naturalismu,- identifikovat vývojové linie a koncepce moderní americké poezie, - vysvětlit multiplicitu názorů a představ o společnosti a jednotlivci v prozaické a dramatické tvorbě 20. století.

Literatura

High, Peter B. An Outline of American Literature. 1st pub. Harlow : Longman, 1986. ISBN 0-582-74502-0.JAŘAB, J. Antologie americké literatury. Praha: SPN, 1985. Bradbury, M.; Ruland, R. From Puritanism to Postmodernism. London: Penguin, 1991. PROCHÁZKA, M. a kol. Lectures on American Literature. Praha: Univerzita Karlova v Praze - nakladatelství Karolinum, 2002. Brandbury, M.; Ruland, R. Od puritanismu k postmodernismu. Přel. Marcel Arbeit a kol. Praha: Mladá Fronta, 1997. ČAŇKOVÁ, M. Open Gates. Student´s book: a course in 20th century British literature. Voznice: Leda, 2005. Procházka, M, Stříbrný, Z. Slovník spisovatelů. Praha: Libri, 1996.

Požadavky

Splnění průběžného testu a závěrečné zkoušky. Prezentace.

Garant

PhDr. Ivona Mišterová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Jana KašparováMgr. et Mgr. Jana Kašparová