Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná britská literatura (KAJ / CBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / CBL - Současná britská literatura, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Orientační témata přednášek:1. Možnosti a meze románového experimentu. Lawrence Durrell (Alexandrijský kvartet), WilliamGolding (Pán much) a Anthony Burgess (Mechanický pomeranč).2. Možnost a meze románového experimentu. B.S.Johnson, Julian Mitchell, Andrew Sinclair.3. Tradice a experiment v současném britském románu. John Fowles.4. Tradice a experiment v současném britském románu. Prolínání "divadla života" se skutečnýmdivadlem v díle Anguse Wilsona. Proměny historického románu v díle J. G. Farrella.5. Proměny a vývoj univerzitního románu (The Campus Novel). Malcolm Bradbury.6. Parodie v díle humoristy, satirika a literárního kritika Davida Lodge.7. Současné britské spisovatelky. Iris Murdoch, Doris Lessing.8. Současné britské spisovatelky A. S. Byatt, Beryl Bainbridge, Angela Carter.9.-13. Nová jména britské prózy. Společenská decentralizace. Etnická rozrůzněnostautorů. Tématické obohacení britské prózy. Ian McEwan, Martin Amis, William Boyd, Graham Shift,Julian Barnes, Peter Ackroyd. Britští spisovatelé nebritského původu. Timothy Mo, Kazuo Ishiguro,Salman Rushdie.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- vysvětlit a identifikovat znaky postmodernismu v současné britské literatuře,- popsat možnosti a omezení románového experimentu v dílech Lawrence Durrella, Williama Goldinga, B.S. Johnsona a Roberta Nyea,- vysvětlit vývoj, charakteristické rysy a představitele tzv. univerzitního románu, - vyjmenovat současné britské ženy spisovatelky,- vysvětlit vývojové tendence a znaky "nové" britské prózy, např. excentrismus, společenskou decentralizaci a etnickou různorodost autorů.

Literatura

ENGLISH, J. F. (ed.). A Concise Companion to Contemporary British Fiction. Blackwell Publishing Limited, 2006. Franková, M. Britské spisovatelky na konci tisíciletí. Brno: Masarykova univerzita, 1999. MENGHAM, R.; TEW, P.; LANE, R. J. Contemporary British Fiction. Polity Press, 2003. MATOUŠEK, P. (ed.). Hedvábný manšestr: Gutenbergova čítanka moderní britské literatury. Překl. Pavel Dominik a kol. Praha: Gutenberg, 2001. Hilský, Martin. Současný britský román. Jinočany : H & H, 1992. ISBN 80-85467-00-3.BRADFORD, R. The Novel Now: Contemporary British Fiction. Blackwell Publishing Limited, 2006.

Požadavky

Splnění průběžného a závěrečného testu. Prezentace.

Garant

PhDr. Ivona Mišterová, Ph.D.