Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mýty a literatura amerických Indiánů (KAJ / MLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / MLI - Mýty a literatura amerických Indiánů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení se základními aspekty tradičních indiánských kultur: vyprávění příběhů, spiritualita, vztah k přírodě, pojetí času a prostoru atd. Porozumnění přechodu od čistě ústní slovesnosti po psanou literaturu; vývoj psané literatury od realismu až po nalezení specifického způsobu vyjádření v 60. letech 20. století; různorodost tohoto vyjádření.

Získané způsobilosti

Pochopení základních aspektů indiánské mytologie, mýtického myšlení, teorie mýtu a tradiční i současné literatury původních Američanů. Schopnost vyprávět příběhy a diskutovat o přečtených textech z oblasti mytologie i současné literatury.

Literatura

Erdoes, R. & Ortiz A.. American Indian Myths and Legends. Pantheon Books, New York, 1984. Silko, L. M. Ceremony. Penguin Books, New York, 1986. Eliade, Mircea. Mýtus o věčném návratu : (Archetypy a opakování). 1. vyd. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1993. ISBN 80-85241-51-X.Cambell, J. The Power of Myth. Anchor Books Doubleday, New York, 1985. Highwater, J. Words in the Blood. Contemporary Indian Writers of North and South America. New York: Penguin Books, 1984.

Požadavky

Pravidelná docházka a aktivní účast ve výuce.1 ústní prezentace, 1 písemný úkol, závěrečný písemný test.

Garant

PhDr. Ivona Mišterová, Ph.D.