Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Shakespearovské drama (KAJ / SD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / SD - Shakespearovské drama, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se soustřeďuje na speciální dramatický žánr - shakespearovské drama - v širších kulturních a historických souvislostech vlády královny Alžběty I. a Jakuba I., srovnání alžbětinského a jakubovského období, Shakespearova života apod. S důrazem na četbu a analýzu Shakespearových tragédií a komedií (např. Hamleta, Macbetha, Krále Leara a Večera tříkrálového) kurz poskytuje základní strategie přístupu k dramatickým textům. Pozornost je věnována rovněž recepci her Williama Shakespeara nejen na českých jevištích. Součástí kurzu je rovněž komparativní pohled na významné české překlady Shakespearových dramat. Prostřednictvím různých aktivit kurz rozvíjí znalosti a osobní prožitky studentů.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- popsat a vysvětlit termín "shakespearovské drama",- uvést "shakespearovské drama" do širší kulturní a historické souvislosti vlády královny Alžběty I. a Jakuba I., srovnání alžbětinského a jakubovského období, Shakespearova života apod., - analyzovat a interpretovat zvolené Shakspearovy tragédie a komedie, - orientovat se ve významných českých překladech Shakespearových dramat.

Literatura

Stříbrný, Zdeněk. Dějiny anglické literatury. Sv. 2. Vyd. 1. Praha : Academia, 1987. SHAKESPEARE, W. Hamlet. Přeložil Martin Hilský. Praha: Torst, 2001. STŘÍBRNÝ, Z. Shakespeare and Eastern Europe. Oxford: OUP, 2000. SHAKESPEARE, W. Tragedie I. Praha: Nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. ŠKANDEROVÁ, I. Vrcholná období recepce her Williama Shakespeara na plzeňských scénách. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2005. QUENNELL, P. - JOHNSON, H. Who s Who in Shakespeare. London: Routledge, 1995. HODEK, B. William Shakespeare. Praha: Naše vojsko, 1971. LUKEŠ, M. Základy shakespearovské dramaturgie. Praha, 1982.

Požadavky

Splnění zadaných úkolů a průběžného a závěrečného testu.

Garant

PhDr. Ivona Mišterová, Ph.D.