Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do jazykovědy (KAJ / UJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / UJ - Úvod do jazykovědy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná témata: Jazyk a řeč jako předmět jazykovědy, jejich základní charakteristika. Materiálnost a nemateriálnost v jazyce. Teorie jazykového znaku. Jazyk jako uspořádaný systém (centrum a periferie). Jazykové roviny (hláskosloví, tvarosloví a slovotvorba, skladba věty a textu). Třídění hlásek podle jejich tvoření a funkce. Jazyk psaný, jeho specifika. Typologie jazyků. Mnohost jazyků a jejich srovnávání. Blízkost jazyků prvotní (jazyková rodina) a druhotná (jazykový svaz). Vývoj jazykovědy jako oboru, český podíl.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni definovat základní pojmy a předmět lingvistiky, její postavení vůči ostatním vědám. Pochopí jazyk jako systém a vysvětlí jeho roviny. Srovnají různé typologie jazyka. Podají přehled vývoje lingvistiky jako vědního oboru včetně vývoje české lingvistiky.

Literatura

De Saussure, F. Kurs obecné lingvistiky. Praha, 1989. Černý, Jiří. Malé dějiny lingvistiky. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-908-9.Černý, Jiří. Úvod do studia jazyka. 2. vyd. Olomouc : Rubico, 2008. ISBN 978-80-7346-093-8.Bogoczová, Irena. Stylizace - druhá přirozenost (K jazykové komunikaci na Těšínsku). Slovo a Slovesnost, 61, s. 18-29, 2000.

Požadavky

Zkouška vyžaduje znalost jak obsahu přednášek, tak prostudované literatury.Tématické okruhy písemné práce jsou dány jednotlivými tématy přednášek.

Garant

PhDr. Robert Vorel, CSc.

Vyučující

PhDr. Robert Vorel, CSc.