Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Africký regionalismus (KAP / AREG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / AREG - Africký regionalismus, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do problematiky regionalismu2) Teorie regionalismu I3) Teorie regionalismu II4) Kořeny afrického regionalismu ? kolonialismus a dekolonizace5) Specifika afrického regionalismu ? teorie špagetové mísy6) Panregionální projekty ? OAJ, AU, NEPAD, AEC7) Regionální projekty - jižní Afrika8) Regionální projekty - západní Afrika9) Regionální projekty - střední a východní Afrika10) Regionální projekty - severní Afrika11) Mikroregionalismus I - vznik a vymezení12) Mikroregionalismus II - praktické příklady13) Výzvy afrického regionalismu v 21. století

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen rozlišit mezi různými definicemi regionalismu a rovněž popsat typy a stupně regionálních integračních procesů. Dále bude student schopen vymezit další pojmy související s problematikou regionalismu, jako například regionalizace, stupně regionotvornosti a integrace, jednotlivé formy integrace (politická a ekonomická integrace), integrace a spolupráce. Student bude také schopen identifikovat různé příklady afrických integračních projektů v jednotlivých afrických regionech.

Literatura

Joram, Mukama Biswaro. Perspectives on Africa s integration and cooperation from the Organisation of African Unity (OAU) to the African Union (AU) : old wine in a new bottle?. Dar es Salaam : Tanzania Publishing House, 2005. ISBN 9976-1-02070.Buthelezi, Sipho. Regional integration in Africa : prospects and challenges for the 21st century. East London : Ikhwezi Afrika, 2006. ISBN 0-9585024-1-2.ROBSON, Peter. Economic integration in Africa. Volume 54. London, 2011. HETTNE, B., INOTAJ, A., SUNKEL, O. GLOBALISM AND NEW REGIONALISM. LONDON: Macmillan, 1999. Shaw, Timothy M. New regionalisms in Africa in the new millennium: comparative perspectives on renaissance, realisms and/or regressions. In: New Political Economy 2000, Vol. 5, No. 3, s. 399 - 414, 2000.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech strukturované poznámky k zadaným textům a další úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace je vyžadována doba v rozsahu 10-20 minut, v případě seminárních prací pak rozsah 10-20 normostran. Kurz je zakončen kombinovanou písemnou a ústní zkouškou.

Garant

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.