Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikované semináře rozvojových studií (KAP / ARS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ARS - Aplikované semináře rozvojových studií, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek- Rekapitulace teoretických znalostí z oboru mezinárodní vztahy- Rekapitulace vybraných teoretických znalostí z oboru sociální a kulturní antropologie- Aplikovaná část - hostující lektoři ke konkrétním tématům- Samostatná práce studentů na rozvojových strategiích- Prezentace studentských prací, závěrečné kolokvium

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen identifikovat a vysvětlit klíčové rozvojové problémy. Student aplikuje nabyté teoretické poznatky na praktické příklady a bude schopen jejich interpretace. Po absolvování kurzu bude student rozpoznávat vztah mezi teorií a praxí v rozvojové problematice a zorientuje se v soudobých trendech. Student načerpá a rozvine nové poznatky nabyté osobním kontaktem s odbornými lektory.

Literatura

Waisová, Šárka. Slabé státy : selhání, rozpad a obnova státnosti. Plzeň : Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-069-7.Fukuyama, Francis. State-building : governance and world order in the twenty-first century. 1st pub. London : Profile Books, 2004. ISBN 1-86197-781-6.Waisová, Šárka a kol. Ve stínu modernity. null. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2005. ISBN null.Zartman, W.I. ed. Collapsed States. The Disintegration and Restoration of Legitimate Authority. Lynne Rienner Publishers: London. ROTBERG, Robert I. Failed States, Collapsed States, Weak States: Causes and Indicators. In ROTBERG, Robert I. (ed.): State Failure and State Weakness in a Time of Terror, Washington D.C., 2003. Waisová, Šárka. Chudoba a bohatství v současném světě : sborník z konference. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-86-5.Rotberg, R. I. ed. When States Fail. Causes and Consequences. Princeton University Press: New York. Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 2. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-177-8.

Požadavky

Studenti na základě svých dosavadních znalostí (například teorie rozvoje) a na základě praktických informací načerpaných v průběhu lektorských hodin (například na téma Chudoba v subsaharské Africe), budou pracovat v několika skupinách na vlastním návrhu rozvojových strategií pro daný region nebo problém. Skupiny se pravidelně setkávají v průběhu celého kurzu, vyučující a lektoři fungují jako konzultanti. Závěr kurzu bude věnován prezentaci jednotlivých návrhů a jejich konfrontaci s ostatními skupinami. Výstupem tohoto kolokvia bude praktická zkušenost s multiparadigmatickým charakterem sociálních věd, kdy studenti připraví různé projekty na základě vlastních znalostí, preferencí, studijních oborů, aniž by jeden z nich byl nutně lepší nebo "správnější" než jiné.Studenti budou vytvářet vlastní projekty, na kterých se ověří jejich znalost probírané látky. Vzhledem k charakteru semináře tak bude základem hodnocení příprava vlastního projektu s využitím různých informačních zdrojů včetně práce s internetem. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.