Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika euroatlantismu (KAP / ATL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ATL - Problematika euroatlantismu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik USA, vztah USA a Evropy v prvních desetiletích2. Cesta k Monroeově doktríně3. Od Monroevy doktríny k první světové válce4. První světová válka jako mezník v euroatlantických vztazích5. Cesta ke druhé světové válce a role USA ve druhé světové válce6. Vznik OSN, role Evropy a USA, vývoj vztahu OSN - Evropa, OSN - USA7. Euroatlantický prostor v době studené války8. Euroatlantický prostor po skončení studené války9. Zdroje současné zahraniční politiky USA (unilateralismus vs. multilateralismus)10. Zdroje zahraniční politiky evropských zemí, EU a USA11. Bezpečnost v euroatlantickém prostoru, USA, EU a mezinárodní bezpečnost12. Ekonomické vztahy v euroatlantickém prostoru, USA a Evropa ve světové ekonomice13. USA a Evropa jako globální aktéři- Od Monroevy doktríny k první světové válce- První světová válka jako mezník v euroatlantických vztazích- Cesta ke druhé světové válce a role USA ve druhé světové válce- Vznik OSN, role Evropy a USA, vývoj vztahu OSN - Evropa, OSN - USA- Euroatlantický prostor v době studené války- Euroatlantický prostor po skončení studené války- Zdroje současné zahraniční politiky USA (unilateralismus vs. multilateralismus)- Zdroje zahraniční politiky evropských zemí, EU a USA- Bezpečnost v euroatlantickém prostoru, USA, EU a mezinárodní bezpečnost- Ekonomické vztahy v euroatlantickém prostoru, USA a Evropa ve světové ekonomice- USA a Evropa jako globální aktéři

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen rozlišit terminologii související s euroatlantismem, tedy mezi termíny studená válka, bipolární konflikt nebo americká válka proti terorismu. Studenti budou schopni rozpoznat důležité aspekty euroatlantických vztahů, stejně tak jako vyjmenovat důležité struktury a organizace, které v rámci těchto vztahů vznikaly. Výstupem bude také schopnost studentů analyzovat klíčové aktéry nebo institucionální struktury v rámci euro-atlantického prostoru.

Literatura

Ikenberry, G. John. America´s Imperial Ambition, Foreign Affairs. 2002. Barša, Pavel. Hodina imperia, Zdroje současné zahraniční politiky USA. MU v Brně, Mezinárodní politologický ústav. Lippmann, Walter. Zahraniční politika a válečné cíle Spojených států. Družstevní práce: Praha, 1946. Kupchan, Charles. The End of the American Era, U.S. Foreign Policy and the Geopolitice of the Twenty-First Century. Alfred A. Knops, NY. Nye, Joseph S. The Paradox of American Power, Why the World´s Only Superpower Can´t Go it Alone. Oxford University Press, 2002. Waisová, Šárka. Central Europe - a part of transatlantic security community?. Contemporary Questions of Central Europeans Politi. 2002. Kupchan, Charles A. Life after Pax Americana. In: World Policy Journal. Kissinger, H. Potřebuje Amerika zahraniční politiku? Cesta k diplomacii pro 21. století. Praha, 2002. Kagan, Robert. Power and Weakness. Policy Rewiev. Luňák, Petr. Západ : Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-29-X.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.Záverečná zkouška bude reflektovat znalost odpřednášené látky a povinné literatury stanovené sylabem předmětu.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.