Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza zahraniční politiky (KAP / AZAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / AZAP - Analýza zahraniční politiky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice pojmů - mezinárodní vztahy a jejich aktéři, povahamezinárodního prostředí, co je to zahraniční politika, jaké má cíle aprostředky, typologie zahraniční politiky2. Mezinárodní systém a mezinárodní režimy - příklady zahraničnípolitiky států (klasický systém mocenské rovnováhy, jaderná bipolarita),mezinárodní ekonomické režimy, mezinárodní právo veřejné3. Stát jako představitel zahraniční politiky - povaha moderního státu,typologie států a zahraniční politika, malé státy4. Instituce, které vytvářejí zahraniční politiku - státní aparát arozhodovací procesy (teoretické modely fungování administrativních aparátů;konkrétní příklady - USA, ČR aj.)5. Zahraniční politika a domácí vlivy - společenské síly a zahraničnípolitika státu (zájmové skupiny, vojensko-průmyslový komplex, média, veřejné mínění)6. Jednotlivec jako tvůrce zahraniční politiky - obrazy skutečnosti,hypotézy o mispercepcích, dichotomická dělení osobností, charakterologie

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se bude student orientovat v problematice mezinárodních vztahů a bude tedy schopen rozlišit a popsat aktéry MV, stejně tak jako popsat povahu mezinárodního prostředí. Studenti budou schopni vymezit, co je mezinárodní politika a klasifikovat prostředky a typologie zahraniční politiky. Rovněž budou schopni aplikovat tyto znalosti při samotné analýze zahraniční politiky a využít své poznatky při tvorbě vlastních analýz zahraničních politiky jednotlivých států. Studenti si tak budou schopni ověřit a také aplikovat znalosti v praxi.

Literatura

Breuning, Marijke. Foreign policy analysis : a comparative introduction. 1st pub. New York Palgrave Macmillan, 2007. ISBN 978-0-3122-9619-3.Druláková, Radka; Drulák, Petr. Tvorba a analýza zahraniční politiky. 2., přeprac. vyd. Praha : Oeconomica, 2007. ISBN 978-80-245-1184-9.Pick, Otto; Handl, Vladimír. Zahraniční politika České republiky 1993-2004 : úspěchy, problémy a perspektivy. Praha : Ústav mezinárodních vztahů, 2004. ISBN 80-86506-39-8.Drulák, Petr. Teorie mezinárodních vztahů. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-725-6.Palmer, Glenn; Morgan, T. Clifton. A theory of foreign policy. Princeton : Princeton University Press, 2006. ISBN 0-691-12359-4.Snyder, R.C. - Bruck, H.W. - Sapin B. Foreign Policy Decision-Making. Palgrave Macmillan, New York, 2002. Hill, Christopher. The changing politics of foreign policy. Houndmills, Basingstoke, Hampshire ; Palgrave MacMillan, 2003. ISBN 0-333-75423-9.

Požadavky

Kombinovaná zkouška - písemný test a ústní zkouška, kde budou ověřeny znalosti odpřednášené látky a také povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.