Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Region Baltského moře (KAP / BALT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / BALT - Region Baltského moře, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický region Baltského moře jako součást severní Evropy2. Hansa a německé pronikání do Pobaltí3. Švédsko-polské a švédsko-ruské soupeření o nadvládu v severní Evropě4. Vývoj Skandinávie do počátku 20. století (Kalkatská unie, osamostatnění Norska)5. První světová válka a vznik tří pobaltských států6. Druhá světová válka a změny v regionu Baltského moře7. Region Baltského moře po roce 1989 - zvláštní vztahy Skandinávie a Pobaltí8. Vnitřní integrace Skandinávie, resp. Pobaltí

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu je student schopen se zorientovat v problematice související s probíraným regionem. Student je schopen rozlišit jednotlivé aktéry pohybující se v oblasti a kriticky zhodnotit jejich aktivity a působení. Student je také schopen analyzovat politické, ekonomické nebo sociální problémy regionu a zařadit je do širšího mezinárodního kontextu.

Literatura

Dančák, Břetislav; Pospíšil, Ivo; Rakovský, Adam. Pobaltí v transformaci : politický vývoj Estonska, Litvy a Lotyšska. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1999. ISBN 80-210-2248-5.Waisová, Šárka. Mezinárodní organizace a režimy ve středovýchodní Evropě. 1. vyd. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-46-7.Bergman, Annika. Baltbat - the emergence of common defence dimension to Nordic co-operation?. COPRI Working papers: COPRI, 2000. BIOst. Bestimmungfaktoren, modelle, perspektiven. Biost, 7/2000. Ismayr, Wolfgang (ed.). Die politischen Systeme Westeuropas. 2. Auflage, Leske und Budrich: Opladen. 1999. Suominen, Terhi; Antala, Eska; Houkala, Hiski. Networks in the Baltic Sea Region. Published by Jean Monnet Centre of Excellence: University of Turku, 2000. Waisová, Šárka. Nevojenské aspekty litevské bezpečnostní politiky. 2003. Waisová, Šárka. Nové formy regionální spolupráce v severovýchodní Evropě. Je baltská kooperace problém nebo příležitost?. 2002. Meier, Christian. Regionale Kooperation in Mittel- und Osteuropa. 2000. kol. SIPRI YEARBOOK 2001. ARMAMENTS, DISARMAMENTS AND INTERNATIONAL SECURITY. SIPRI: Stockholm. Miniotaite, Grazina. The Baltic States: in search for security and identity. COPRI Working papers: COPRI, 2001.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky a povinné literatury bude ověřena písemným testem a na závěr semestru také ústní nebo písemnou zkouškou.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.