Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kanadská politika (KAP / CAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / CAN - Kanadská politika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. formování a prosazování vybraných politik v rámci kanadské společnosti a ve vztahu Kanady k vnějšímu prostředí2. vývoj vztahu mezi anglofonní a frankofonní komunitou a rovněž na migraci z (východní) Evropy, Asie a Karibiku3. specifická geopolitická poloha Kanady - pozemní hranice s jediným sousedem4. začlenění Kanady do skupiny anglofonních zemí v rámci Commonwealthu5. významné charakteristiky kanadské zahraniční a bezpečnostní politiky6. Kanada jako střední mocnost prosazující odminování, koncept lidské bezpečnosti, multilateralismus apod7. "velmocenská" role Kanady ve sporech v Arktidě.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen zodpovědět hlavní otázky spojené s formováním a prosazováním vybraných politik v rámci kanadské společnosti a ve vztahu Kanady k vnějšímu prostředí. Student bude schopen analyzovat vývoj vztahu mezi anglofonní a frankofonní komunitou a rovněž migraci z (východní) Evropy, Asie a Karibiku. Dále pak budou studenti schopni využít své znalosti zahraničně-politické oblasti, aby mohli představit specifickou geopolitickou polohu Kanady - pozemní hranice s jediným sousedem - začlenění Kanady do skupiny anglofonních zemí v rámci Commonwealthu a dále významné charakteristiky kanadské zahraniční a bezpečnostní politiky - Studenti budou rovněž identifikovat Kanadu jako střední mocnost prosazující odminování, koncept lidské bezpečnosti, multilateralismus apod. Studenti budou také schopno rozpoznat limity těchto přístupů, zejména "velmocenskou" roli Kanady ve sporech v Arktidě.

Literatura

Rovná, Lenka; Jindra, Miroslav. Dějiny Kanady. Praha : Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-211-1.Weger, Klara. Politický systém Kanady. Commonwealth : politické systémy Plzeň : Aleš Čeně. 2007. Pratt, Cranford (ed.). Canadian International Development Assistance Policies: An Appraisal. 1994. McCormick, James M. Democratizing Canadian Foreign Policy In: Canadian Foreign Policy. 2006. Doern, G. Bruce (ed.). How Ottawa Spends, 2007 - 2008. The Harper Conservatives - Climate of Change. 2007. Cooper, Andrew F. (ed.). Middle Power after the Cold War. New York: St. Martin´s Press, 1997. Therien, Jean-Philippe - Noel, Alain. Welfare Institution and Foreign Aid: Domestic Foundations of Canadian Foreign Policy In: Canadian Journal of Political Science. 1994.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky a povinné literatury bude ověřena kombinovanou zkouškou - písemný test a ústní zkouška.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce 10-20 minut.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.