Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čtení klasických sociálněvědních textů (KAP / CKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / CKT - Čtení klasických sociálněvědních textů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Niccoló Machiavelli: Vladař; počátky moderního politického myšleníThomas Hobbes: Leviathan; autorita, rovnost a sociální řádJohn Locke: Dvé pojednání o vládě; svoboda, majetek a právo na odporCharles Louis Montesquieu: O duchu zákonů; rozdělení mociAdam Smith: Pojednání o podstatě a původu bohatství národů; svoboda, obchod a neviditelná rukaKarl Marx: Německá ideologie; materialistická analýza společenských vztahů a ideologieKarl Marx: Kapitál; odcizení, třídy a vykořisťováníMax Weber: Economy and Society; moc a legitimitaMax Weber: Economy and Society; racionalizace, odcizení a sociální třídySumarizace: vývoj moderního myšlení o společnosti

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu se budou orientovat v klasických textech sociální a politické teorie. Studenti budou schopni využít konceptů v těchto textech představených k analýze politických a sociálních problematik. Studenti jsou schopni samostatně a kriticky zpracovat náročný akademický text.

Literatura

Locke, John. Druhé pojednání o vládě. Praha : Nakladatelství Svoboda, 1992. ISBN 80-205-0222-X.Marx, Karel. Kapitál : kritika politické ekonomie. Díl 1. Výrobní proces kapitálu. Vyd 4. Praha : Nakladatelství Svoboda, 1978. Hobbes, Thomas; Chotaš, Jiří,; Masopust, Zdeněk,; Barabas, Marina. Leviathan, aneb, Látka, forma a moc státu církevního a politického. Vyd. 1. Praha : OIKOYMENH, 2009. ISBN 978-80-7298-106-9.Montesquieu, Charles. O duchu zákonů. Dobrá Voda : Aleš Čeněk, 2003. ISBN 80-86473-30-9.Smith, Adam. Pojednání o podstatě a původu bohatství národů. Praha : Liberální institut, 2001. ISBN 80-86389-15-4.Machiavelli, Niccol?. Vladař. Vyd. v tomto překladu 2., V Argu 1. Praha : Argo, 2012. ISBN 978-80-257-0736-4.Weber, Max. Economy and Society. Berkeley: University of California Press, 1978. Marx, Karl; Engels, Friedrich. Spisy. Svazek I., [K. Marx (1842-1844), B. Engels (1839-1844)]. Vyd. 1. Praha : Státní nakladatelství politické literatury, 1956.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech strukturované poznámky k zadaným textům a další úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace je vyžadována doba v rozsahu 10-20 minut, v případě seminárních prací pak rozsah 10-20 normostran. Kurz je zakončen kombinovanou písemnou a ústní zkouškou.

Garant

Mgr. Ľubomír Lupták, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ľubomír Lupták, Ph.D.