Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny politických teorií 2 (KAP / DPT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / DPT2 - Dějiny politických teorií 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Idea národního státu - Dante, Petrarka, Machiavelli, Bodin2. Realisté a idealisté v politickém myšlení - Macchiavelli versus Thomas More3. Humanismus, reformace a protestantismus - Erasmus Rotterdamský, Martin Luther4. Stát jako suverén a subjekt mezinárodního práva - Jeane Bodin a Hugo Grotius, teorie monarchomachů5. Teorie společenské smlouvy - Hobbes, Locke, myšlenkový odkaz anglické revoluce6. Politické dílo Barucha Spinozy - impulsy novověké přírodovědy do politického myšlení7. Ch. Montesquieu a duch zákonů8. Skotské osvícenství - D. Hume, A. Smith9. Politické teorie v revoluční praxi - J. J. Rousseau, A. Hamilton, E. Burke10. A. Smith, J. Benthamm - od politického liberalismu k ekonomickému a jeho korekce v díle Johna Stuarta Milla11. Německá politická filozofie - věk velkých systémů - Kant, Hegel, Fichte, Marx

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen uvést do souvislostí zásadní historické události novověku a proudy politického myšlení, které na ně reagovaly. Studenti identifikují základní témata politického myšlení novověku, která ovlivňují diskurz politického myšlení, respektive politické filozofie dodnes. Studenti vysvětlí základní přístupy a teorie politického myšlení novověku a provedou jejich komparaci.

Literatura

Valeš, Lukáš. Dějiny politických teorií. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86898-00-8.Miller, David. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. Vyd. 2. Brno : Barrister & Principal, 2000. ISBN 80-85947-56-0.Krsková, Alexandra. Dějiny evropského politického a právního myšlení : (kapitoly z dějin). 1. vyd. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-24-6.Adamová, Karolina; Křížovský, Ladislav. Dějiny myšlení o státě. 1. vyd. Praha : ASPI, 2000. ISBN 80-86395-07-3.Janet, P. Dějiny vědy politické se zřetelem k mravovědě. 1898. Mlynář, Z. Dějiny západoevropských buržoazních teorií I. Praha, 1959. Strauss, Leo. Eseje o politické filosofii. 1. vyd. Praha : ISE, 1995. Vítek, Miloš. Evropské politické myšlení. I. 2. vyd. Hradec Králové : Gaudeamus, 1999. ISBN 80-7041-255-0.Theimer, W. Geschichte der politischen Ideen. Zurich, 1974. Seidler, Grzegorz Leopold. Politické myšlení starověku a středověku. 1 vyd. Praha : Nakladatelství politické literatury, 1965.

Požadavky

Kurz je zakončen zápočtem a zkouškou. Zápočet bude udělen za práci v seminářích (referát, seminární práce). Zkoušena bude odpřednášená látka a znalost povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. David Šanc, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.