Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energetická bezpečnost (KAP / EB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / EB - Energetická bezpečnost, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj konceptu bezpečnosti2. Energetická a ekonomická bezpečnost3. Vývoj těžby energetických surovin4. Vývoj spotřeby energetických surovin5. Faktory ovlivňující spotřebu energetických surovin6. Vliv politických faktorů na cenu a dostupnost energetických surovin7. Geopolitika a geostrategie strategických přepravních tras8. Alternativní zdroje energie9. Energetická politika EU10. Energetická politika ČR

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen klasifikovat vývoj konceptu bezpečnosti a rovněž identifikovat a používat terminologii související s předmětem energetické a ekonomické bezpečnosti. Zároveň budou studenti schopni analyzovat faktory ovlivňující spotřebu energetických surovin a také posoudit vliv politických faktorů na cenu a dostupnost energetických surovin. Rovněž budou studenti moci rozlišit mezi geopolitikou a geostrategií strategických přepravních tras a také vyjmenovat alternativní zdroje energie.Své znalosti budou následně aplikovat na energetickou politiku EU a ČR.

Literatura

Waisová, Šárka. Atlas mezinárodních vztahů : prostor a politika po skončení studené války. Plzeň : Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-015-4.http://www.bp.comhttp://www.eia.doe.govWaisová, Šárka. Evropská energetická bezpečnost. Plzeň : Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-148-9.http://www.iea.orghttp://www.npd.noLitera, Bohuslav - Hirman, Karel - Vykoukal, Jiří - Wanner, Jan. Ruské produktovody a střední Evropa. Eurolex Bohemia: Praha, 2003. http://www.continentalshelf.orghttp://www.worldenergy.orgDenní tisk (Financial Times). Ekonomické týdeníky (Economist).

Požadavky

Zápočet získá student za vypracování seminární práce a za aktivní účast na kurzu (každý týden bude sledován vývoj na světovém energetickém trhu). Dále se předpokládá znalost odpřednášené látky a povinné literatury, což bude ověřeno při zkoušce. Její forma (ústní/písemná) bude upřesněna na začátku semestru.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.